Index Vakbarát Hírportál

Kizárták a terroristákat a szaúdi békekonferenciáról

2015. december 8., kedd 08:29

Fontos konferencia kezdődött kedden Szaúd-Arábiában- írja a BBC. Ezen a szíriai ellenzék frakciói próbálnak közös nevezőt találni, és egy olyan közös álláspontot kialakítani, melyet aztán a küldöttek a december 18-ra tervezett nagy New York-i béketárgyaláson is képviselhetnek.

A New York-i konferencia lesz az első nagy tárgyalás, melyre - a bécsi üléssel ellentétben - már a polgárháborúban résztvevő feleket is meghívják. Azonban a kiválasztás nem olyan egyszerű, és nem csak azért, mert becslések szerint olyan 1200 milícia és frakció ragadt már fegyvert. Hanem azért, mert a nagyhatalmak nem akarnak tárgyalóasztalhoz ülni terroristákkal

Szíriában viszont nem olyan egyszerű eldönteni, ki a terrorista, ki a terroristabarát és ki a mérsékelt.
 

Ez a megállapítás a kormányra is igaz: az a rezsim, mely ezreket kínzott halálra szarinnal mérgezi meg polgárait, netán a Hezbollah terrorszervezettel karöltve harcol, az maga is terrorista. De a szír ellenzékkel is hasonló a helyzet: nagyon vékony a vonal az iszlamista szervezetek és az iszlám szélsőséges szervezetek között. A nyugatiak által mérsékeltnek elismert ellenzéki szervezetek ráadásul gyakran vállt vállnak vetve harcolnak olyan szervezetekkel, melyek Nyugaton rajta vannak a terrorlistán. 

A szunnita jogi iskolák közül a legszélsőségesebbet, a vahabita iszlámot az állami ideológia szintjére emelő Szaúd-Arábia természetesen igen tágan értelmezi az "elfogadható ellenzék" fogalmát. Meghívta például a 40 milíciából szaúdi segítséggel összekovácsolt Dzsais el-Iszlam-ot (Iszlám Hadsereg-et), mely a sária bevezetéséért harcol; a Szabad Szír Hadsereg tucatnyi alszervezetét (köztük az amerikaiak által felfegyverzetteket is), illetve az Ahrar as-Sham-ot (teljes nevén: Szíria Szabad Embereinek Iszlám Mozgalma)

Ez utóbbi az al-Kaida mellől indult, de miután az IS öngyilkos merénylője végzett az egész vezérkarával, mérsékeltebb arculatot kezdett kialakítani. Azonban jelenleg is az an-Núszra Front oldalán harcol Idlib meg Latakia tartományokban, ezért New Yorkba meg sem hívták (a titokban katariak által támogatott an-Núszrát még Rijádba sem, mivel az al-Kaida a szaúdi államnak is óriási ellensége)

A szíriai kurdok is hiányoznak a meghívottak közül, az ő részvételüket a Foreign Policy információja szerint a szaúdiakkal szövetséges törökök vétózták meg. 

Rovatok