Index Vakbarát Hírportál

Az USA szigorította a beutazási szabályait

2015. december 9., szerda 17:18

Ha a szenátuson és Obamán is átmegy a törvény, akkor hamarosan vízumért kell majd folyamodniuk azoknak a magyar állampolgárok akik az elmúlt öt évben Szíriába, Irakban, Iránban vagy Szudánban jártak.

Az elmúlt hetek terrorcselekményei után a vízummentes beutazási rend szigorításáról szóló törvényt fogadott el az amerikai képviselőház, írta az MTI. Az elsöprő többséggel elfogadott törvény még a szenátus és Barack Obama amerikai elnök jóváhagyására vár, de valószínűleg nem át fogják engedni.

A jogszabály vonatkozik az amerikai vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország - köztük Magyarország - állampolgáraira is.

A törvény szerint ezentúl a vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország (többségük nyugat-európai ország vagy más térségben található NATO-tagország) Egyesült Államokba készülő állampolgárai közül is vízumért kell folyamodniuk azoknak, akik az elmúlt öt évben Szíriában, Irakban, Iránban vagy Szudánban jártak.

A törvény megköveteli a kedvezményezett országoktól, hogy osszák meg információikat az Egyesült Államokkal a terroristagyanús személyekről. Irak és Szíria nagy kockázatú országnak számít az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ottani térnyerése miatt, Iránt és Szudánt pedig a terrort államilag támogató országok közé sorolták Washingtonban.

Rovatok