Index Vakbarát Hírportál

Vízummentességet kaphat Ukrajna és Grúzia

2015. december 9., szerda 13:29 | aznap frissítve

2016 közepétől vízummentesen jöhetnek az EU-ba Ukrajna és Grúzia állampolgárai – írja a Die Welt, a helyzetet jól ismerő forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, az Erópai Bizottság a jövő héten fog hivatalosan is zöld utat engedni a vízummentesség előkészítésének.

Ajándék Porosenkónak

Ezzel megvalósulhat Grúzia és Ukrajna legfontosabb célkitűzése – nem számítva az EU-tagság elérését, amire viszont hosszú ideig nincs reális esély. Elsődlegesen azonban az ukrán vezetésnek, így Petro Porosenko elnöknek a legfontosabb, hogy olyan eredményt mutasson fel az EU-hoz való közeledés terén, amit közvetlenül is megérezhetnek az ukrán állampolgárok.

Elvégre a polgárháborúig vezető, Kelet-Ukrajna elszakadását eredményező tüntetéssorozat épp azért indult Kijevben két évvel ezelőtt, hogy Ukrajna érdemi lépést tegyen az EU-integráció felé. A társulási szerződéstől az azóta elűzött Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban visszatáncolt, ez volt a tüntetéseket közvetlenül kiváltó ok, jóllehet, az általa megfogalmazott gazdasági kifogásokat – miszerint a piacok kölcsönös vámmentesítésével az ukrán termelőket veszélybe sodorhatják az olcsóbbá váló eu-s termékek, miközben az ukrán fél minőségi okokból nem fog tudni érvényesülni az EU piacán – az őt felváltó hatalom is vallotta. Az EU végül Ukrajna számára kedvező módon alakította át a szerződést.

A vízummentesség életbe lépésével – ha valóban megvalósul – 2016 közepétől a 45 milliós Ukrajna és az ötmilliós Grúzia állampolgárai fél évenként három hónapot tölthetnek az EU területén. Ez azonban nem jelent munkavállalási engedélyt.

Az orosz sajtó szerint a vízummentesség vonzó lehet az oroszoknak is, így megnőhet az Ukrajnában letelepedési engedélyt kérők száma, hogy papíron ők is jogot kapjanak könnyebb utazásra. Ehhez százezer dollár beruházással a külföldiek gyorsított eljárásban hozzájuthatnak Ukrajnában.

Rovatok