Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában dzsihádista toborzókat ítéltek el

2015. december 10., csütörtök 20:35

Kilenc embert ítéltek csütörtökön Hollandiában hat évig terjedő börtönbüntetésre amiért fiatalokat toboroztak, hogy Szíriában harcoljanak a szélsőségesek soraiban.

René Elkerbout bíró kimondta: a vádlottak bűnszervezet tagjai, melynek célja, hogy harcosokat bujtson fel és toborozzon a szíriai harcokhoz. A bíró azt is aláhúzta, hogy a szervezet pénzügyileg is támogatta a jelentkezőket, hogy csatlakozhassanak a Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez Szíriában, írja az MTI.

Az ítélet ismertetése több mint három órán át tartott, s a hágai törvényszék egy magas biztonsági besorolású, szigorúan őrzött amszterdami épületben hirdette ki döntését.

Az elítélteket, nyolc férfit és egy nőt tavaly vették őrizetbe egy hágai razzia során. A vád szerint terrorcsoport tagjai voltak, terrorcselekmény elkövetésére buzdítottak, dzsihádistákat toboroztak, és maguk is jártak szíriai kiképzőtáborban. Az ügyész hét évig terjedő szabadságvesztés kiszabását kérte.

A csoport vezetőjét, a 33 éves Azeddine Choukoudot a bíróság végül hat év börtönre ítélte, akárcsak két fiatalabb, 24 és 26 éves társát, akiket távollétükben ítélt el a hágai törvényszék. Ők jelenleg is Szíriában lehetnek. A többi vádlott három és öt év közötti börtönbüntetést kapott. Az egyetlen nőt hét nap elzárásra ítélték, amiért írt egy olyan üzenetet, melyben a Szíriába utazásra buzdított.

Az elítéltek ártatlannak vallották magukat. Álláspontjuk az volt, hogy a vallásgyakorlás és véleménynyilvánítás szabadsága lehetővé teszi számukra, hogy az Iszlám Állam üzenetét terjesszék.

Choukoud ügyvédje azzal érvelt, hogy védence az Bassár el-Aszad szír elnök ellen folytatott harca miatt kezdte támogatni az IÁ-t, s a terrorszervezet által elkövetett emberi jogsértésekre csak letartóztatása után derült fény. Az ügyvéd közölte: fellebbez az ítélet ellen.

A vádhatóság a terrorizmus elleni küzdelemben elért győzelemnek nevezte a bíróság döntését, amely szerinte segít kijelölni, hol húzódik a szólásszabadság és a terrorizmusra uszítás közötti határvonal.

Hollandia legjelentősebb ilyen tárgyú büntetőügye azt követően vette kezdetét, hogy több aggódó szülő jelentette a hatóságoknál, hogy gyermekük nyomtalanul eltűnt.

A holland terrorelhárítás szerint az országból 220 fő utazhatott Irakba és Szíriába, hogy a dzsihádistákkal harcoljon, közülük pedig 42-en haltak meg és negyvenen tértek vissza Hollandiába.

Rovatok