Index Vakbarát Hírportál

Kimatekoznák Le Penéket a vasárnapi választásokon

2015. december 11., péntek 22:16

A francia baloldali szavazóknak időnként elég nagy áldozatot kell hozniuk, hogy a hatalmon kívül tartsák a Nemzeti Frontot: befogott orral, becsukott szemmel a jobbközép jelöltjére kell szavazniuk. Ez történt 2002-ben az elnökválasztásnál, amikor Jaques Chirac javára visszalépett a szocialista jelölt, hogy nehogy Jean-Marie Le Pen nyerjen, és most a regionális választásokon is, ahol pár régióban visszaléptek a szocialisták, hogy kitaktikázzák Marine Le Pent.

Francois Hollande kormányzó szocialista pártja bejelentette, hogy nem indít jelöltet az északi Nord-Pas-de-Calais Picardie régióban, ahol Marine Le Pen a listavezető és

arra kérik a baloldali szavazókat, hogy szavazzanak Nicholas Sarkozy-féle jobbközép Köztársaságiak jelöltjére. 

A kormánypárt azután ijedt meg nagyon, hogy a regionális választások múlt vasárnapi első fordulóján a Nemzeti Front a 13 régióból hatban vezetésre áll.  Matematikailag azzal, hogy csak egy jelölt áll a Nemzeti Fronttal szemben, könnyen  ki   tudnák szorítani Le Pent, ahogy unokahúgát, Marion Maréchal-Le Pen a Riviérát is magában foglaló déli  Provence-Alpes-Côte-d'Azur  régióban, ahol szintén nem indul majd a szocialista jelölt. A kérdés innentől az, hogy a baloldali szavazók mennyire lesznek hajlandók a jobbközépre szavazni.

Guardian  a menekültválságot nagyon megérző Calais-ban próbálta feltérképezni a helyzetet, és a kép elég vegyes. Volt olyan baloldali szavazó, aki azt mondta,hogy bármit megtenne Le Pen ellen, mások szkeptikusabbak voltak és azt mondták, nem annyira látják a különbséget a Nemzeti Front és a szintén a menekültek életét megnehezítő lépéseket hozó jobbközép jelöltje között, egy harmadik csoport pedig már a szocialistákban és Sarkozy pártjában sem bízik és Le Penre szavaz.

Az északi régió, ahol Le Pen indul, korábban jellemzően baloldali, sőt, kommunista bázisnak számított, Le Pen viszont múlt vasárnap a szavazatok 49 százalékát kapta. a Nemzeti Front vezetője főleg azzal kampányolt, hogy eltakarítja a körzetből a menekülteket, akik a környéken több ezres szedett-vetett sátortáborokban várnak arra, hogy  valahogy átjussanak Angliába. valójában azonban nem a menekülthelyzet, hanem a szegénység és munkanélküliség az, ami a régió kiábrándult szavazóit Le Pen felé tolja, ami magasabb a francia átlagnál. Kérdés, hogy a szocialisták taktikázásába belemennek-e a szavazók, vagy ez nem lesz elég arra, hogy  megállítsák a Nemzeti Front előretörését. 

Rovatok