Index Vakbarát Hírportál

Mégis csökkenhet a francia tamponadó

2015. december 11., péntek 16:20

A francia parlamenti képviselők meghajoltak a népakarat előtt, és mégis megszavazták a tamponok és más női egészségügyi termékek adójának csökkentését, így termékcsoport áfakulcsa 20 százalékról 5,5 százalékra csökkenhet.

Októberben a kormány még ellenezte a változtatást, mert az 55 millió eurós (17 milliárd forintos) bevételkiesést jelentett volna 2016-ra. Most azonban Manuel Valls miniszterelnök bejelentette, hogy mégis csak találtak pénzt az adócsökkentés fedezésére.

Több civil szervezet korábban kampányokt indított az adócsökkentésért, mert szerintük a tiltakozó csoportok szerint a női egészségügyi termékek alapvető szükségletnek számítanak, ezért az olyan alaptermékekhez hasonlóan kellene kezelni őket, mint a víz, az étel vagy éppen az óvszerek.

A Georgette Sand nevű feminista csoport győzelemként üdvözölte a bejelentést, és kérte a gyártókat, hogy az adócsökkenéssel járó megtakarítást ne nyeljék el profitként, hanem ruházzák át a vásárlókra.

A téma nemcsak Franciaországban aktuális, több más országban, köztük az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Hollandiában is tiltakoznak a női egészségügyi termékek magas áfakulcsa miatt.

Rovatok