Index Vakbarát Hírportál

Ünnepi bejelentést tett Ciprasz

2015. december 11., péntek 12:18

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ígéretet tett pénteken arra, hogy most már minden érkező migránst nyilvántartásba vesznek az országban, írja az MTI. Ciprasz a parlamentben egy kérdésre válaszolva

elismerte, hogy Görögország késve reagált a migrációs áradatra, és a nyáron meglepődött annak nagyságán. Miután azonban az Európai Bizottság ezt a késlekedést szóvá tette, szeptember óta minden érkezőt regisztrálnak.

A görög kormányfő szerint kevés olyan berendezés áll rendelkezésre Görögországban, amellyel a hagyományos módszerrel, vagyis tintafestékkel vett ujjlenyomatokat digitalizálni lehet, hogy feltölthetők legyenek az Eurodac európai ujjlenyomat-nyilvántartó rendszerbe. Görögország azt kérte az uniós partnerektől, hogy segítsenek Görögországnak az ilyen berendezésekhez való hozzájutásban. Az athéni külügyminisztérium pénteki közleménye szerint a kért száz ilyen berendezésből eddig csak 39 érkezett meg.

Az Európai Bizottság csütörtökön Görögország mellett Horvátország és Olaszország esetében állapított meg hiányosságokat az érkező migránsok adatainak az Eurodac rendszerébe történő feltöltését illetően. Magyarország ellen pedig azért indul uniós eljárás, mert Brüsszel szerint nem tartjuk tiszteletben a menedékkérők jogait.

Mi az az Eurodac?

Az Eurodac-rendelet (603/2013/EU) hatékony végrehajtása alapvető fontosságú a dublini rendszer és az uniós áthelyezési mechanizmus működése szempontjából, magyarázza az Európai Bizottság. Az Eurodac-adatbázis egy uniós menekültügyi ujjlenyomat-adatbázis, amely 2003-ban jött létre. Idén nyáron korszerűsítették a rendszert szabályozó rendeletet, hogy az gyorsabban működhessen. Amikor valaki menedékjogot kér vagy feltartóztatják, mert egy harmadik országból érkezve szabálytalanul lépte át a külső határt, úgy ujjnyomatot vesznek tőle és azt továbbítják az Eurodac központi rendszerébe.

Rovatok