Index Vakbarát Hírportál

2 Celsius-fok alá szorítanák a globális felmelegedést

2015. december 12., szombat 12:35 | aznap frissítve

„Ambíciózus és kiegyenlített a klímamegállapodás végleges tervezete" – mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter az ENSZ 21. klímakonferenciáján a Párizshoz közeli Le Bourget-ban.

A két hete kezdődött konferencia eredetileg péntek este ért volna véget, de szombatra halasztották az átfogó megállapodás elfogadását, elsősorban Kína és Szaúd-Arábia egyet nem értése miatt.

Az Indexet kiadó Cemp csoport csatlakozott az Élőbolygónk  kampányhoz!

Fabius szerint a megállapodás tervezete jogilag kötelező érvényű lesz és az átlaghőmérséklet emelkedését jóval 2 Celsius-fok alatt tartanák, ami azt jelenti, hogy a másfél fokot célozták be. Az egyes országoknak öt évente kellene felülvizsgálniuk, hogy milyen hozzájárulásokat tesznek.

A francia külügyminiszter azt is elmondta, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében legalább 100 milliárd dollárt szánnak 2020-ig a fejlődő országoknak.

A klímacsúcson közel 200 ország vesz részt. A végleges szöveget szombaton terjesztik szavazásra a klímakonferencia résztvevői elé, a minisztereknek el kell dönteniük, hogy támogatják, vagy ellenzik a javaslatot.

A legfrissebb megállapodás-tervezet sarokpontjairól az EUrológus írt bővebben>>>

Rovatok