Index Vakbarát Hírportál

Ez nem Budapest, hanem Varsó: tömegtüntetés az új lengyel kormány ellen

2015. december 12., szombat 18:23

Tízezrek vonultak az utcára szombaton Varsóban, a tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy az új jobboldali kormány a saját embereit nevezi ki az alkotmánybíróságra,  és ehhez az államfő is asszisztál. A tiltakozást az újonnan alakult Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szervezte, szerintük Andrzej Duda államfő az alkotmányt megsértve nevezett ki alkotmánybírákat — írja az MTI.

A nagyjából 50 ezer tüntető az elnöki palota felé vonult, miközben azt kiabálták, hogy „Dudának mennie kell”. Az elnöki palotához érkezve pedig azt kezdték skandálni, hogy:

„Ez nem Budapest, hanem Varsó”.

A lengyel alkotmánybírósággal kapcsolatos vita az után tört ki, hogy az új parlament novemberben, nem sokkal a kormányváltást hozó választások után érvénytelenítette a még az előző ciklus végén, a PO által megválasztott bírák kinevezését, és inkább öt új bírót választott. A lengyel ellenzéki pártok az öt új bíró beiktatását törvénytelennek, a demokratikus elvek megsértésének tekintik.

A vitában Andrzej Duda elnök Kaczyńskiék, vagyis a markánsan jobboldali új kormány mellé állt: csak az ő általuk megválasztatott bírákat iktatta be, azzal érvelve, hogy számára a jelenlegi parlament döntése az irányadó.

Ez nem csak az alkotmánybíróságról szól, egy jogszabálynál vagy bíró megválasztásánál több forog kockán

— szónokolta a demonstráción Władysław Kosiniak-Kamysz, az előző kormány munkaügyi minisztere, aki arról beszélt, hogy az alkotmány minden állampolgáré, és nem egyetlen párt érdekeit szolgálja.

„Az én szabadságom és mindenki más szabadsága is veszélyben van. 26 évvel ezelőtt azt hittük, hogy a kommunizmus bukásával szabadok leszünk, de kiderült, hogy a szabadság nem természetes adottság. Ismét meg kell küzdenünk érte” — nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek az egyik tiltakozó. Egy másik tüntető azon aggódott, hogy Lengyelország intoleráns országgá válhat és elszigetelődhet Európában.

A politikai közhely szerint oda-vissza járó Varsó-budapesti gyors létezésére egyáltalán nem cáfolt rá októberi győzelme után a Jarosław Kaczyński által vezetett Jog és Igazságosság (PiS). Választási sikerük óta egy sor olyan döntést hoztak és helyeztek kilátásba, amelyek nagy hasonlóságot mutatnak a Fidesz politikájával. Nem biztos, hogy megelégednének azzal, hogy ők is kormánypártiakkal töltik fel az alkotmánybíróságot, Kaczyński arról is beszél, hogy Lengyelországnak ugyancsak új alkotmányra van szüksége. A Fidesszel ellentétben azonban a PiS-nek ehhez nincs meg a kétharmados többsége.

Rovatok