Index Vakbarát Hírportál

Lombardiában is betiltották a burkát a kórházakban

2015. december 12., szombat 11:18 | aznap frissítve

Olaszország legnépesebb és leggazdagabb tartományában, Lombardiában úgy döntöttek, hogy a párizsi terrortámadások után betiltják az arcot elfedő burka és nikáb viselését a közhivatalokban és a kórházakban, írja a Telegraph.

Az eddigi szabályozás alapján sem lehetett olyan sisakokat, vagy ruhadarabokat hordani, amik megnehezítették az azonosítást közterületen, de a január 1-jével hatályba lépő új törvénymódosítás alapján kiterjesztik a két említett muszlim viseletre is a korlátozást.

A hatóságok szerint az elmúlt hetekben történt súlyos terrortámadások miatt szigorítottak több lépésben a biztonsági intézkedéseken. A lombardiai bejelentés előtt egy héttel Velence vezetői tiltották be a burkát és a nikábot, valamint a hagyományos velencei karneváli maszkokat is a város múzeumaiban.

Andrea Orlando igazságügyi miniszter azonban bírálta a döntést, mivel szerinte szimbólumokat kiragadó propagandáról van szó. Más olasz régiók vezetői jelezték, hogy nem fogják követni Lombardia példáját.

A Telegraph szerint nem tudni, hogy pontosan mennyi nőt érinthet a lombardiai korlátozás, de a katolikus vallás után a második legnagyobb vallás Olaszországban, ahol nagyjából 1,2 millió muszlim él.

November végén a burka betiltását javasolta a Keresztényszociális Unió (CSU), a német kormányban kisebbik koalíciós partner bajor párt.

Rovatok