Index Vakbarát Hírportál

Obama: A legnagyobb esély a Föld megmentésére

2015. december 13., vasárnap 06:44

Barack Obama amerikai elnök szerint a párizsi ENSZ-konferencián elfogadott klímavédelmi megállapodás jelenti a legnagyobb esélyt arra, hogy megmentsék a Földet – írja az MTI.

A párizsi döntés után Obama Washingtonban azt nyilatkozta, hogy – mint minden szerződés – ez sem lehet tökéletes, és a megvalósítás útja nehéz és kihívásokkal teli, mégis fordulópontot jelenthet a káros éghajlatváltozás elleni nemzetközi fellépésben, és megmutatja, hogy mi minden lehetséges, ha a világ összefog.

Az egyezmény Obama szerint hosszú távra teremti meg azokat a kereteket, amelyekre a nemzetközi közösségnek szüksége van a klímaválság megoldásához.

A megállapodást szombat este számos más vezető politikus is méltatta. Angela Merkel német kancellár kiemelte, hogy emberek milliárdjainak segíthet megfelelő életfeltételeket biztosítani a távolabbi jövőben is. Ő is megjegyezte, hogy még sok munka vár az érintett országokra a tényleges eredmények eléréséhez. 

David Cameron brit miniszterelnök szerint Párizsban létfontosságú lépéseket tettek, aminek köszönhetően „gyermekeink és unokáink is látni fogják, hogy ez a generáció megtette kötelességét a bolygó jövőjének biztosítása érdekében”.

A klímakonferenciának otthont adó Franciaország köztársasági elnöke, Francois Hollande világossá tette, hogy a megállapodás csak a kezdetét jelenti az éghajlatváltozás elleni küzdelem új szakaszának. Arra szólította fel az országokat, hogy próbálják meg nemzeti vállalásaikat a megállapodásban szereplőnél is korábban felülvizsgálni és teljesítésüket elkezdeni.

Rovatok