Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra enyhítették a párttitkár feleségének büntetését

2015. december 14., hétfő 17:14 | aznap frissítve

Életfogytiglani szabadságvesztésre enyhítették Po Ku Kaj-lajnak, az egykori csungkingi párttitkár, Po Hszi-laj gyilkosság miatt 2012-ben elítélt feleségének felfüggesztett halálbüntetését - jelentette az MTI.

Ku Kaj-laj 2012-ben kapott két évre felfüggesztett halálbüntetést, az ítélet két éven belül végrehajthatóvá vált volna, ha időközben súlyosbító körülmények merülnek fel. Az MTI információi szerint jogi képviselője 2014 őszén kérvényezte Ku nevében a büntetési tétel megváltoztatását és ennek jóváhagyása történt meg idén novemberben, amit hétfőn hoztak nyilvánosságra.

A politikusfeleség a bíróság közleményének indoklása szerint betartotta a szabályokat, a börtönmunka, illetve fegyintézetben folytatott elméleti, kulturális és technikai tanulmányai során jó magaviseletet tanúsított.

Az egykor nagyhatalmú férj, Po, aki a kommunista párt politikai bizottságának is tagja volt, jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, mert bűnösnek találták korrupciós vádakban és hatalommal való visszaélésben.

Az 56 éves Ku Kaj-laj 2011 novemberében előre megfontolt szándékkal kevert mérget Neil Heywood brit üzletembernek, a család volt barátjának egy csungkingi szállodában, mivel a férfival üzleti vitába keveredett. A holttestet elhamvasztották, de mint utóbb kiderült, a férfi szívéből előzetesen vérmintát vettek.

Rovatok