Index Vakbarát Hírportál

Guantánamót az emberi lény megsemmisítésére hozták létre

2015. december 14., hétfő 22:07

Szabadulása után először beszélt nyíltan egy a jelek szerint ártatlanul bebörtönzött fogoly arról, hogy az amerikaiak milyen kegyetlen módon kínozták meg őt Guantánamón. A brit Shaker Aamer szerint most is ugyanolyan módszereket használnak.

Aamer Szaúd-Arábiában született, de állandó nagy-britanniai tartózkodási engedélye van, miután felesége brit, és négy gyermekük is Nagy-Britanniában született. Afganisztánban angol tolmácsként dolgozott, amikor 2001 végén amerikai határvadászok fogták el. Ekkor kezdődött évekig tartó tortúrája.

Azzal vádolták, hogy Oszama Bin Ladennek toboroz terroristákat. Az amerikai kihallgatótisztek már Afganisztában, a bagrami légi bázison nekiálltak a kínzásának. Verték, ketrecbe zárták, kilenc napig nem hagyták aludni és jeges vízzel locsolták télen.  Aamer azt állítja, hogy egyszer egy brit tiszt is látta, hogyan bánnak vele, de nem mentette ki őt. Az egyik kínzója, azzal is megfenyegette, hogy ha nem beszél, akkor megerőszakolják a lányát. „Ez volt a legkeményebb dolog, amit valaha hallottam. Ez teljesen embertelen volt. Rosszabb a verésnél és minden másnál. Csak a lányomra gondoltam, és ültem némán" – idézte több brit lap is az egykori foglyot.

Aamer 2002-ben került Guantánamóra, ahol folytatódtak a kínzások, holott hivatalosan sosem indult eljárás ellene. Továbbra is verték, olykor felakasztották, mint ahogy a sertéseket szokás a vágóhídon. Mindennap megalázták, új és új fizikai és pszichikai kínzásokat találtak ki számára.

Guantanámót azért hozták létre, hogy megsemmisítsék az emberi lényt, hogy mentálisan, fizikailag és spritituálisan is elpusztítsák. Egy olyan program, amit pszichológusok találtak ki."

– mondta Aamer.

Arról is beszélt, hogy amikor a rabok látogatókat fogadhattak, külön előkészítették őket, mintha minden rendben lenne.

A Guantánamóról 2015. október 30-án szabadult rab, nem indít pereket, nem hisz benne, hogy valaha is igazságot szolgáltatnának neki.  Csak azt szeretné, ha elmondaná valaki az igazságot, hogy mi történt Tony Blaier kormányzása alatt. „Az egyetlen célom az, hogy állítsák meg azt, ami most is törénik, ami még mindig ugyanúgy megy Guantánamón. "

Rovatok