Index Vakbarát Hírportál

Kihallgathatja Svédország Julian Assange-ot

2015. december 14., hétfő 09:46

Megállapodott Julian Assange kihallgatása ügyében Ecuador és Svédország. A WikiLeaks-alapítót továbbra se adja ki a dél-amerikai állam, de belementek, hogy a svéd hatóságok találkozzanak vele a londoni ecuadori nagykövetségen, ahol már több mint három éve tartózkodik.

A megállapodást hat hónapos tárgyalássorozat után írták alá Quitóban, Ecuador fővárosában. Az Egyesült Királyság már jelezte, hogy szívesen nyújtanak jogi támogatást a kihallgatáshoz, amely a következő hetekben el is kezdődhet.

Assange 2012 júniusában talált menedékre a londoni nagykövetség épületében, miután Ecuador jelezte, hogy nem fogják kiadni az Egyesült Államoknak, amely bizalmas diplomáciai iratok tömeges szivárogtatása miatt tartóztatná le. A londoni rendőrség eddig folyamatosan figyelte a követség épületét, hogy elfoghassák az esetleg kilépő Assange-ot, de idén októberben jelentették be, hogy felhagynak ezzel, mert túl sokba került.

Svédország nem ebben az ügyben, hanem egy 2010-es szexuális zaklatási váddal kapcsolatban hallgatnák ki Assange-ot. A vád szerint két nőt is molesztált, de azóta is mindent tagad. Állítása szerint nem emiatt nem akar Svédországba utazni, hanem mert attól tart, hogy a svédek egyúttal ki is adnák az Egyesült Államoknak, amit a svéd hatóságok nem is cáfoltak meg.

Chelsea Manninget 2013-ban már el is ítélték, amiért a WikiLeaksen titkosított iratokat szivárogtatott, ő azóta is 35 éves börtönbüntetését tölti.

Rovatok