Index Vakbarát Hírportál

150 ezer gyerek megkínzása miatt kért bocsánatot Trudeau

2015. december 16., szerda 11:28

Kanada nemrégiben megválasztott miniszterelnöke az állam nevében ünnepélyesen bocsánatot kért az ország őslakosaitól azért, mert évtizedeken keresztül bentlakásos iskolákba kényszerítették őket, ahol lelki, fizikai bántalmazásokat és szexuális visszaéléséket kellett elszenvedniük.

Justin Trudeau az intézetekben elkövetett visszaéléseket Kanada történetének egyik legsötétebb fejezetének nevezte az MTI beszámolója szerint. A kormányfő kedden kapta meg azt a jelentést, ami hat éven keresztül készült, és az őslakosokkal szembeni kegyetlenkedéseket vizsgálta. A jelentés 7 ezer interjú alapján készült, megállapításai szerint a 19. század végétől az 1970-es(!) évekig mintegy 150 ezer indián, mesztic és eszkimó gyereket kényszerítettek otthonuktól több száz kilométerre lévő nevelőintézetekbe.

A gyerekek rendszeres fizikai, lelki és szexuális erőszaknak voltak kitéve - ezzel a módszerrel megpróbáltak véget vetni a kanadai őslakosok mint önálló jogi, társadalmi, kulturális, vallási és faji entitások létezésének.

Az otthonokban legalább 6 ezer gyerek vesztette életét alultápláltság, betegség vagy erőszak miatt, és több mint felüket tömegsírokban temették el. Az utolsó ilyen, őslakosoknak fenntartott nevelde 1996-ban zárt be.

A legmélyebb vágyam az, hogy ez a jelentés és a levont tanulságok segítenek majd jóvátenni a bentlakásos iskolai rendszer által okozott fájdalom egy részét, és elősegítik a hosszú ideje elvesztett bizalom helyreállítását

- mondta Trudeau, aki közölte, hogy Kanada a jövőben maradéktalanul végrehajtja az őslakosok jogairól szóló ENSZ-nyilatkozatot.

A 34 milliós ország nagyjából 5 százalékát teszik ki az őslakosok.

Rovatok