Index Vakbarát Hírportál

Meztelenre vetkőztetik a nőket a buszon

2015. december 16., szerda 18:33 | aznap frissítve

Kenyában a női utasok többsége szenved el zaklatást a tömegközlekedési eszközökön, ezek a tevékenységek a lealacsonyító megjegyzésektől a nemi erőszakig terjednek, de csak kevesen tesznek feljelentést - olvasható a kenyai Women's Empowerment Link (WEL) női jogvédő szervezet szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.

A jogvédők által megkérdezett mintegy 400 nő 54 százaléka válaszolta, hogy a kenyai tömegközlekedési eszközökön fizikai, szexuális, vagy pszichológiai kár érte őket nemük miatt, jelenti az MTI.

"(A válaszadók) arról számoltak be, hogy nőket vetkőztettek meztelenre ... de az áldozatok nem kaptak semmi segítséget, és nem is jelentették az eseteket. A legtöbb utas, a nők és a férfiak is hallgatnak és nem avatkoznak közbe" - áll a WEL jelentésében.

2014-ben tömegtüntetésekre került sor Nairobiban az interneten közzétett videók miatt, amelyeken férfiak támadtak meg nőket buszokon, leszakítva ruházatukat. Dacára annak, hogy Kenyában szigorú törvények vannak nők védelmére az erőszak ellen, kevés esetben indul eljárás.

A leggyakoribb formája a molesztálásnak a szóbeli sértések, illemtelen érintések. Sokszor akaratuk ellenére kényszerítik a nőket arra, hogy felszálljanak egy járműre.

"Ha megtagadod, hogy felszállj egy kisbuszra, helyi nevén matatusra, akkor sértegetni kezdenek és rossz szavakkal illetik külsődet" - mondta Grace Mbugua, a WEL igazgatója, aki leírta hogyan vonszolt be egy busz jegyárusa egy járókelő nőt járművébe.

A tömegközlekedésben dolgozók, jegyszedők, de a járműveket vezetők ittassága is hozzájárul a problémához - mondta egy nőjogi aktivista, aki korábban maga is egy kisbuszjárat tulajdonosa volt. 

A fiatalkorú nők különösen veszélyeztetettek. "(A motoros taxisok) gyakran távolabb rakják le kívánt úti céljuktól utasaikat, vagy félreeső környékeken, hogy szexuális szívességet kérjenek tőlük" - olvasható tovább a jelentésben.

Tízből legalább hat megkérdezett válaszolt úgy, hogy ismer valakit, akit molesztáltak, de az áldozatok csak 13 százaléka jelentette az esetet. "Több nőnek kellene dolgoznia a tömegközlekedésben - véli Mbugua - , akkor megváltozna a nőkhöz való viszony."

Rovatok