Index Vakbarát Hírportál

Négy év börtönt kapott a Roszatom-érdekeltség feje

2015. december 16., szerda 07:24

Négy év börtönre ítélte az amerikai bíróság a Roszatom orosz állami holding egyik leányvállalatának vezetőjét. Az Egyesült Államokban bejegyzett cég vezetője csúszópénzeket fogadott el cserébe a tető alá hozott szerződésekért, amelyek lehetővé tették, hogy a hadiiparban használt uránt átdolgozásra Oroszországból az Egyesült Államokba szállítsák – írta a Reuters.

A TENAM Corporationt vezető Vagyim Mikerint a bíróság ezen felül 2,1 millió dollár pénzbírságra is ítélte. A hét évig tartó nyomozás szerint az orosz állampolgárságú férfi összesen 33 millió dollárnyi, verseny nélkül megkötött szerződés után 1,7 millió dollárt fogadott el 1996 és 2013 között.

Az urán mozgatása az Egyesült Államok és Oroszország között önmagában nem illegális, ezt az amerikai energetikai minisztériummal kötött egyezmény is lehetővé tette, amely révén 1993 és 2013 között zajlott a nukleáris fűtőanyag forgalma.

A TENAM Corporationt is magába foglaló, a Roszatomhoz tartozó Tyehsznabexportnak 2013 végén az amerikai leányvállalat révén 5,8 milliárd dollár összértékű megkötött szerződése volt 12 amerikai céggel.

Orosz források a Reutersre hivatkozva azt állítják, Mikerint nem sokkal azután tartóztatták le, hogy az FBI kettős ügynöknek akarta őt beszervezni, hogy információkat szolgáltasson a Roszatom magas rangú vezetőiről. Mikerin állítólag visszautasította az ajánlatot.

A tavaly októberben letartóztatott 56 éves Mikerin az off shore érdekeltségeken keresztül lebonyolított pénzmosásért 5 év börtönt kaphatott volna, a csekély csökkentésben szerepet játszott, hogy beismerte bűnösségét.

Rovatok