Index Vakbarát Hírportál

A párizsi merényletekkel kapcsolatban elfogtak két embert Ausztriában

2015. december 16., szerda 13:52 | aznap frissítve

Az osztrák államügyész, Robert Holzleitner bejelentése szerint egy salzburgi menekültszálláson az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két újabb feltételezett tagját tartóztatták le. A két férfit terrorista szervezetben való részvétellel gyanúsítják, és a nyomozás középpontjában a november 13-ai párizsi támadással való kapcsolatuk áll, közölte az AP a Twitteren.

Egyelőre nem tudni többet hivatalosan a letartóztatottakról. A Kronen Zeitung információi szerint az algériai és pakisztáni származású franciák hamis papírokkal érkeztek a nyugat-balkáni útvonalon keresztül az országba, olyan terroristák társaságában, akik később részt vettek a párizsi merényletekben. A Kronen Zeitung szerint az osztrák hatóságok külföldi titkosszolgálatok jelzése alapján fogták el a két férfit, akik az Iszlám Állam parancsaira várhattak Salzburgban, hogy újabb merényleteket kövessenek el.

Az ügynek köze lehet ahhoz, hogy december 4-én a salzburgi menekültszálláson már őrizetbe vették az Iszlám Állam két másik feltételezett tagját. A két 20 év körüli szír férfi története és viselkedése a többi menekültnek lett gyanús, és ezért jelentették őket a hatóságoknak – írta akkor a Krone.at.

A gyanú szerint a két férfi több alkalommal harcolt az Iszlám Állam kötelekében. Akkor azt mondta az ügyészség, hogy nincs jel arra,  hogy európai terrortámadásra készültek volna, vagy közük lett volna a párizsi merényletekhez.

Rovatok