Index Vakbarát Hírportál

Bedurvul Törökország a szír menekültekkel

2015. december 17., csütörtök 19:09 | aznap frissítve

Törökország vízumkötelezettséget ír elő a beutazó szíriai állampolgároknak, jelentette be Ahmet Davutoglu török kormányfő csütörtökön Brüsszelben - írta a Bild uniós forrásokra hivatkozva.

A török miniszterelnök az európai menekültválság témájában szervezett  mini csúcson bejelentette, hogy január 8-tól a szíriai állampolgárok csak vízummal léphetnek be Törökországba. Az uniós országok az EU-ba tartó menedékkérők számának jelentős csökkenését remélik az intézkedéstől - írta a Bild.

A görögökkel is együttműködnek

A lap értesülése szerint Ahmet Davutoglu azt is elmondta, hogy a török parti őrség hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a görög parti őrséggel, hogy megállítsák a görög-török tengeri - uniós külső - határon az EU-ba igyekvő menekülteket. Elmondása szerint a török parti őrség az idén 176 embercsempészt vett őrizetbe és 87 392 menekültet akadályozott meg abban, hogy átkeljen Görögország - egyben az EU - területére.

A Bild szerint a mini csúcson a korábbi hírekben szereplő nyolc helyett tíz uniós ország állam-, illetve kormányfője vett részt; Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország mellett Portugália és Szlovénia miniszterelnöke is csatlakozott a török kormányfővel folytatott megbeszéléshez.

Ahogy arról beszámoltunk, Törökország néhány heten 3 milliárd eurót kapott az EU-tól, hogy tartsa vissza a menekülteket.

Nem minden szírre vonatkozik

A Die Welt című lap azt írta, hogy a vízumkötelezettség nem vonatkozik azokra a szír állampolgárokra, akik a hazájukból Törökországba menekülnek. Vízumot csak a harmadik országokból beutazni kívánó szír állampolgároknak kell majd beszerezniük, és az intézkedést biztonsági okokkal indokolják, arra hivatkozva,hogysokan érkeznek hamis szíriai útlevéllel, főleg Libanonból és Egyiptomból.

Rovatok