Index Vakbarát Hírportál

Saját e-mailjét használta munkahelyi levelezésre az amerikai védelmi miniszter

2015. december 17., csütörtök 09:29

Saját személyes elektronikus postafiókját használta korábban néhány alkalommal munkaügyi levelezéséhez Ash Carter amerikai védelmi miniszter - írta a The New York Times a Pentagon szóvivőjének nyilatkozatát idézve.  A lap előző nap meg nem nevezett védelmi minisztériumi és fehér házi forrásokat idézve már beszámolt az esetről, és közzétette néhány szóban forgó e-mail fotóit. 

Carter, aki februárban lépett hivatalba, a védelmi minisztérium szabályzatával ellentétes módon - mintegy két hónapig - továbbra is saját, személyes postafiókját használta munkájával kapcsolatos ügyeinek bonyolítására. A miniszter egészen addig követte ezt a gyakorlatot, amikor az idén márciusban Hillary Clinton, volt külügyminiszterről kiderült, hogy hivatali ideje alatt ugyancsak magán e-mail fiókjáról folytatott levelezést.

Ash Carter elismerte, hogy hibázott, még akkor is, ha a munkahelyén csupán rutinjellegű, adminisztratív ügyek intézéséhez használta személyes email fiókját, és március óta csupán barátaival és családjával levelez a magán e-mail címén, és általában véve is korlátozta az elektronikus levelezést hivatali ügyeinek intézésében - közölte a minisztérium szóvivője. 

A The New York Times szerint nem tudni, hogy pontosan hány esetben vétett a miniszter az elektronikus levelezésre vonatkozó munkahelyi előírások ellen.

Hillary Clinton, aki 2009 és 2013 között vezette az amerikai külügyminisztériumot, számos alkalommal levelezett hivatalos ügyekben magán email címén, csaknem 30 ezer e-mailt küldve erről a címről. Az e-mailek egy részének címzettjei az FBI munkatársai voltak, az amerikai hatóságok részéről nincs teljes egyetértés abban, hogy ez személyes, vagy munkaügyi levelezésnek számít-e. Az ügy kirobbanása nem tett jót Hillary Clinton tekintélyének, és elnökjelölti ambícióit is veszélyezteti.

Rovatok