Index Vakbarát Hírportál

Történelmi béketervet írtak alá Líbiában

2015. december 17., csütörtök 22:10 | aznap frissítve

Aláírták a líbiai nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodást a polgárháború sújtotta észak-afrikai ország két parlamentjének képviselői csütörtökön Marokkóban, több mint egy éven át tartó tárgyalási folyamatot követően.

"Történelmi nap ez Líbia számára" - mondta Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja, a világszervezet közvetítésével kialkudott megállapodás ünnepélyes aláírásánál. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikai megállapodás aláírása "csupán az első lépés" a béke felé.

Az országban jelenleg két kormány és két rivális parlament működik, az egyik a keleti Tobrukban, a másik, az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban. A megállapodást a parlamentek házelnökhelyettesei írták alá. 

Aláírták, de nem mindenki ért egyet

A megállapodás örvendetes, igaz mindkét tábor keményvonalasai elutasítják azt. Miközben a rivális fegyveres csoportok kulcselemei a rendezésnek, így kérdéses a megállapodás végrehajtása.

A rivális parlamentek házelnökei nem vettek részt a marokkói tárgyalásokon, és csütörtökön Máltán különtárgyalásokat folytattak az ENSZ mellőzésével.

A Reuters hírügynökség szerint a máltai találkozót követően a házelnökök úgy nyilatkoztak, hogy a Marokkóban tartózkodó líbiai honatyáknak nem volt felhatalmazásuk a parlamentek képviseletére a tárgyalásokon.

Európa reméli, azért csak örül valaki a békének

Nyugati illetékesek úgy gondolják, hogy a konfliktusban kifáradt országnak ígért nemzetközi segélyek, a rossz állapotban lévő líbiai olajkitermelő ipar és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentette fenyegetés mind olyan tényezők, amelyek miatt a megállapodás ellenzői is támogatni fogják a létrejövő egységkormányt. Utóbbiról az ENSZ elképzelései szerint egy kilencfős elnöki tanácsnak kell majd döntenie egy hónap múlva.

A líbiai válságban szembenálló felek egy éven át tartó egyeztetések után októberben egyeztek bele, hogy megállapodást írnak alá nemzeti egységkormány felállításáról, és a békefolyamat elveit lefektető dokumentumot december elején szignálták is. Kedden azonban nemzetközi meglepetésre elutasították az ENSZ égisze alatt kidolgozott béketervet. Akkor azzal érveltek, hogy a béketervet külföldi hatalmak erőszakolták rá Líbiára, és ehelyett egy saját megállapodást akarnak kidolgozni.

Az EU adna pénzt

Líbiában Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es bukása után alakultak ki kaotikus állapotok. Azóta több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy kisebb részén megvetette lábát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy az unió kész azonnali segítséget nyújtani az ország számára és megemlítette, hogy rendelkezésre áll az unió 100 millió eurós segélycsomagja is.

A főképviselő hangsúlyozta, hogy Líbiának folytatnia kell a megkezdett folyamatokat a béke megteremtése érdekében, amelyhez nemzetközi közösség minden támogatást kész megadni.

Rovatok