Index Vakbarát Hírportál

Újabb 54 halott a kurd fegyveresek elleni akcióban

2015. december 18., péntek 11:00

A Kurdisztáni Munkáspárt lázadószervezet újabb ötvennégy tagjával végeztek a török biztonsági erők, írta az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva. A napokban 23 kurd harcost is megöltek már az ország délkeleti részén egy három napja tartó katonai akció során.

A kurd fegyvereseket ismét a szíriai, illetve az iraki határ közelében ölték meg. A hétfőn este kezdődött katonai művelet ideje alatt a Sirnak tartományban lévő településeken kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok. Helyszíni jelentések szerint a két településen péntek reggel is fegyverropogás hallatszott, a török média beszámolói szerint az akcióban mintegy 10 ezer rendőr és katona vesz részt.

A hatóságok szerint a kurd lázadók lövészárkokat ástak, robbanószerkezeteket rejtettek el és barikádokat vontak a két településen. Az összecsapásokban a biztonsági erők nyolc tagja megsebesült. A The Wall Street Journal amerikai lap csütörtökön közölt helyszíni tudósításában arról számolt be, hogy az utóbbi napokban a szervezet elleni kampány részeként török biztonsági erők több ezer tagja lepte el a PKK fellegvárának számító délkeleti területeket, harckocsikkal és páncélozott csapatszállítókkal vonultak be hét, többségében kurdok lakta város lakónegyedeibe.

Az összecsapások miatt az utóbbi hónapokban mintegy 200 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására Törökország délkeleti részén, és legalább 560, köztük 150 civil halálos áldozatot követeltek a fegyveres cselekmények - írta a The Wall Street Journal. 

Rovatok