Index Vakbarát Hírportál

Norvégia: adjuk nekik a hegyeinket

2015. december 18., péntek 21:47

Norvégiában online kampány kezdődött, hogy adjanak ajándékba egy hegyet a szomszédos Finnországnak, mivel a finnek két év múlva ünneplik önállóságuk századik évfordulóját. Az ajándékhegy a norvégoknak nem sokat számítana, Finnországban viszont ez a csúcs lenne a legmagasabb.

Ajándékba országokat, tartományokat, területeket inkább csak dinasztikus alapon volt szokás valamikor adni, a modern nemzetállamok megszilárdulása óta erre nem valószínű, hogy sok példa lenne, ha egyáltalán történt már ilyesmi. Most azonban az északi-európai barátság jegyében sok norvég fellelkesedett az ötleten: ők a finn-norvég határon lévő Halti hegy 1324 méteres csúcsát adnák oda.

A hegy nagy része ugyan Finnországhoz tartozik, de a csúcs már norvég területen van, 40 méterrel feljebb magasodva. Ráadásul itt van a lapos Finnország legmagasabb pontja, miközben a csúcsnak Norvégiában nincs se szimbolikus, se egyéb jelentősége; mint a Washington Post is kiemeli, nem tartozik a 200 legmagasabb közé sem.

A Halti mint születésnapi ajándék nevű online kampány aláírói azt szeretnék, hogy az országuk akkor adja át a csúcsot Finnországnak, amikor a finek 1917-ben Oroszországtól való elszakadásuk századik évfordulóját ünneplik majd.

A területadományozás kezdeményezője egy nyugdíjas norvég térképész. Geir Harssonnak akkor jutott ez először eszébe, amikor 1972-ben a terület felett repült. „Nem kellene Norvégia egy részét sem odaadnunk, ez egy alig észrevehető darabka” – mondta. „És biztos vagyok benne, hogy a finnek nagyon hálásak lennének érte.”

Tényleg nem sokról van szó, a határvonalat az érintett kis szakaszon csak húsz méterrel kellene arrébb tolni. A norvég térképészeti hivatal mostani vezetője is támogatná az ötletet, de persze nem ő dönt a kérdésben, kormányszervek pedig még nem reagáltak. Facebookon 2500-an lájkolták idáig az elképzelést, és értelemszerűen a finnek is lelkesnek tűnnek: az oslói finn nagykövetség is megosztotta a vonatkozó linket a twittercsatornáján, a Helsinkiben kiadott Ilta Sanomat pedignagyszerűnek nevezte az ötletet:

Finnország egy évezreden át emlékezni fog erre

– írták.

Rovatok