Index Vakbarát Hírportál

Turista késelt a perui sámánszertartáson

2015. december 18., péntek 20:24

Halállal végződött egy turistáknak tartott sámánszertartás Peruban: ayahuasca hatása alatt egy kanadai férfi szúrt le egy britet a turistáknak tartott samanisztikus rituálé alatt a perui őserdőben.

Szemtanúk szerint a 26 éves brit áldozat támadt rá szerda éjjel a kanadai férfira, aki állítólag önvédelemből ragadott kést. A brit férfit kórházba vitték, de az életét nem tudták megmenteni. A 29 éves kanadai turistát emberölés gyanúja miatt letartóztatták — erősítette meg a perui rendőrség az Iquitos közelében, egy őserdei faluban történt esetről.

A tragédia egy olyan spirituális központban történt, ahol két ausztrál kínál tíznapos ayahuascaélményt 1200 dollárért — írja az MTI. Az ayahuasca őserdei növényekből készített hallucinogén főzet, melyet több amazonasi indián törzsben fogyasztanak a beavatottak szertartások alatt, hogy transzállapotban felfokozott spirituális kapcsolatban vegyenek részt.

Az ayahuascaszertartások és maga az anyag népszerűséget szerzett a hatvanas évek óta a törzsi világokon kívül is. Európából és Észak-Amerikából évek óta érkeznek utazók Peruba, Kolumbiába és Brazíliába, hogy részt vegyenek hasonló sámánszertartásokon. A szervezők szerint az ayahuascaceremónia többek között a drogokról való leszokásban is segíthet.

Egy indián sámáni magyarázat szerint az embert a jaguár tanította meg a szent növény használatára, melyet növényi tanítónak tekintenek. Kutatók szerint az Ayahuasca nagy gyógyászati potenciállal rendelkezik a nyugati társadalmak számára is. Használatának nincs köze a rekreációs drogfogyasztáshoz, sokkal inkább a spirituális önfejlesztéshez. Mint Frecska Ede pszichiáter fogalmazott:

Aki azért fogyaszt Ayahuascát, hogy „betépjen” vagy csak „jól érezze magát”, azt csúnya meglepetések érhetik.

Rovatok