Index Vakbarát Hírportál

Dánia visszautasítja a náci párhuzamot

2015. december 19., szombat 14:00

A dán kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a rendőrség engedélyt kap arra, hogy készpénzt és ékszereket keressen a menekültek csomagjaiban, és ha azok értéke 400 eurónál nagyobb, akkor elkobozza az ellátás fejében. Az Euronews szerint a javaslat nagy nemzetközi felháborodást keltett.

Inger Stojberg integrációs miniszter visszautasította a náci Németországgal vont párhuzamot. Mint mondta, ugyanígy kezelik saját állampolgáraik ügyét is. Ha valamelyikük munkanélküli segélyért folyamodik, először bizonyítania kell, hogy nincs olyan ingósága, amelynek értéke meghaladja a 10 ezer koronát. Ha van, annak eladására kötelezik, és csak azután kaphat segélyt.

Dániában alapelv, hogy mindenki tegyen meg magáért mindent, amit csak tud, és csak akkor kérjen segítséget, ha egymaga nem boldogul. És ez éppúgy vonatkozik azokra, akik most érkeznek, mint ahogyan azokra, akik itt születtek.

Az Euronews megjegyzi, hogy a bár a dán kormány sokat szigorított a bevándorlókra és a menekültekre vonatkozó jogszabályain tavaly óta, a menekültek nem akarnak Dániában maradni, inkább Svédországot választják.

Mint ismert, Dániában júniusban tartottak választásokat. A szélsőséges és bevándorlásellenes Dán Néppárt a választáson jól szerepelt, 21 százalékot szerzett és koalícióra lépett a mérsékelt jobboldali pártokkal.

Rovatok