Index Vakbarát Hírportál

Na erre mondják azt: durvul a kampány!

2015. december 19., szombat 21:17

Nehéz olyan politikai versenyt mutatni, melyből ne lehetne kihozni egy kis személyeskedést. Nade az a könyöklés, ami a republikánus elnökjelöltségért tülekedők bemutatnak, egészen elképesztő szintű anyázásba fulladt. 

Miután ugyanis a legutóbbi vitán a korábban toronymagas esélyesnek kikiáltott, de mégis a bukás peremén egyensúlyozó Jeb Bush nekiment a népszerűségi lista élén álló Donald Trumpnak, a trollkodásban is élen járó ingatlanmágnás azt twittelte ki róla: 

Kőbuta ez az ember.

Aminek nagyon megörülhetett Bush kampánycsapata, hiszen megvolt az alkalom egy vaskos riposztra. Miután szombaton a volt floridai kormányzó egy Asperger-szindrómás szimpatizáns kérdésére arról értekezett, milyen sokat segítette hivatali ideje alatt a fogyatékkal élőket, a CNN szerint ezzel zárta beszédét:

És még egy dolog, ami régóta itt van már a nyelvemen, és ki kell mondanom: Donald Trump egy szemétláda.

Jeb Bush a "jerk" kifejezést használta, mely a káromkodást tekintve a magyartól mérföldekkel lemaradó amerikai angolban igen erős jelzőnek számít, akár azt is jelentheti, hogy "faszszopó. Szokták haveri szinten is használni, de politikai riválisra nem igazán. De hát ennek is el kellett jönnie egyszer.

Egyébként Bush annyiban jogosan gyalázta Trumpot, hogy az éllovas jelölt novemberben undorító módon kifigurázta a New York Times újságíróját, amiért tényekkel cáfolta egy konteóját:

Bush azzal magyarázta kirohanását, nem érti Trumpot:

Nem sértegetheted magad egészen az elnöki székig. Nem szólhatod le a nőket, latinókat vagy a fogyatékkal élőket.

Saját pártját jelentette fel Clinton legnagyobb riválisa

Szombaton egy másik furcsa eset is történt: Bernie Sanders, Hillary Clinton egyetlen esélyesebbnek tűnő kihívója tényleg beperelte a Demokrata Párt Országos Bizottságának vezetőit, mivel azok elzárták előle a párt adatbázisát. A történet nem egyszerű, megpróbálom rekonstruálni:

A The Washington Post csütörtökön kiderítette, hogy Sanders kampánycsapatának egyik alacsony beosztású tagja hozzáfért Clinton választói adatbázisához.

A cikkre Sandersék azonnal kirúgták az imposztort, de a Demokrata Párt legfőbb vezető testülete mégis felfüggesztette a jelölt hozzáférését az országos adatbázishoz (köztük azokhoz a névsorokhoz, melyeket Sanders aktivistái adtak le), ami az első előválasztási forduló előtti hajrában tényleg nem jön jól.

Azonban az amúgy is elitellenes, radikális baloldali Sandersnek ez a belső botrány még kapóra is jött, és megkontrázta a döntést: Jeff Weaver kampánymenedzser kijelentette: 

 Egyértelmű, hogy a párt vezetése a Clinton-kampányt próbálja segíteni!

Hillary Clinton stábja ugyan próbálta hűteni a kedélyeket, és Weaver mellé állva független vizsgálatot követelt az adatbázis-ügyben, hiszen szombat este rendezik az újabb demokrata vitát, és borítékolható, hogy a 74 éves, rutinos baloldali mozgalmár Sanders meg is találta az est fő témáját.

Update: A vita elején Sanders bocsánatot kért Hillary Clintontól. "Mi nem ilyen kampányt folytatunk" - mondta.

Rovatok