Index Vakbarát Hírportál

Izraeli légicsapás megölt egy ismert Hezbollah-tagot

2015. december 20., vasárnap 07:52

A Hezbollah megerősítette, hogy meghalt egyik ismert tagja, Szamir Kantar, az egykor izraeli börtönben raboskodó libanoni terrorista egy vasárnapra virradó éjjel végrehajtott izraeli légicsapásban Damaszkuszban, írja az AP hírügynökség.

Kantar 1979 és 2008 között volt fogoly. Fogolycserével szabadult 2008-ban: egy alku keretében, két izraeli katona holttestéért cserébe Izrael szabadon engedett öt libanoni terroristát, köztük őt is. Szamir Kantar volt akkoriban a legrégebb óta raboskodó libanoni fogoly. Eredetileg három gyilkosság miatt zárták be.

Ő hajtotta végre 1979-ben, amikor még csak tizenhat éves volt, az ország történetének egyik legbrutálisabb túszejtését, idézi fel az MTI. A Naharia nevű tengerparti városban a puskájával szétverte egy négyéves kislány fejét.

Szabadulása után a Hezbollah fegyveres szárnyának lett az egyik vezetője.

Kantar úgy halt meg, hogy az izraeli rakéták lerombolták azt a hatemeletes épületet Damaszkusz Dzsaramana nevű peremkerületében, ahol nyolc másik fegyveressel tartózkodott épp. Az MTI a Hezbollahhoz közeli Al Manar tévécsatornát idézi, amely szerint két izraeli repülőgép négy rakétát lőtt ki az épületre. A halottak közt van Farhan Saáran is, a Golán-fennsíkon, Bassár el Aszad szíriai elnök oldalán harcoló Hezbollah-egység parancsnoka is.

Az izraeli vezetők nem nyilatkoztak a légicsapásról, hivatalosan nem ismerték el. Megszólalt viszont Avigdor Liberman, a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű, ellenzéki, jobboldali párt vezetője. Azt mondta: "nincs elképzelésünk, ki tette, de áldás illeti".

Nyilatkozott Kantar egykori áldozatainak az egyik rokona is. A terrorista a kislányt az édesapjával együtt rabolta el és ölte meg 1979-ben. A megölt apa testvére, Roni Haran most azt mondta: hét éve, Kantar szabadon engedése óta várt erre a pillanatra.

Rovatok