Index Vakbarát Hírportál

Konrád György megint megszólalt menekültügyben

2015. december 21., hétfő 09:29

Nem jó demokrata és nem jó ember

– kezdi a véleményét Konrád György a New York Times cikkében, amiben Orbán Viktor menekültellenes politikájának uniós befogadásáról írnak. Ettől függetlenül továbbra is úgy tartja, hogy Orbánnak volt igaza Merkellel szemben a menekültkérdés kezelésével kapcsolatban, még ha fáj is bevallania. Konrád szerint amíg az unió képtelen volt közösen megoldást találni a problémára, addig Magyarország bölcsen lezárta a határait. Konrád most szólalt meg másodjára az ügyben.

Később a cikk arra is kitér, hogy az unió által folyamatosan támadott orbáni megoldás szép lassan a normává vált, és ezzel a magyar miniszterelnök nagyon is tisztában van. A cikkben Krekó Pétert, a Political Capital elemzőjét is idézik, miszerint az európai norma a menekültkérdésben egyre inkább az Orbán által képviselt értékek felé mozdul. Erre jó példa a legutóbbi lengyel választás, a francia szélsőjobb erősödése és a menekülteket támogató politikai hozzáállás lassú összeomlása.

Az unió tehetetlenségét emelte ki Gyarmati István volt nagykövet is a cikkben. Szerinte a szélsőjobb és az orbáni politika népszerűsége mind annak köszönhető, hogy az alapvető jó szándékot helyezték az ésszerű politizálás elé. A szélsőjobb azért is lett ennyire erős, mert a baloldal maradéka és a moderált közép válaszai a kérdésre hibásak voltak, a valóság ezeknél sokkal kellemetlenebb.

Konklúzióként Kovács Zoltán kormányszóvivőt idézik, aki lenyűgözőnek nevezi az európai naivitást, és arra emlékeztet, hogy amikor a Fidesz a maga módján jelezte a menekültkérdéssel járó a veszélyeket, akkor ostobáknak, xenofóboknak és náciknak állították be őket, de végül kiderült, hogy nekik lett igazuk.

Rovatok