Index Vakbarát Hírportál

A görögök elkaphattak volna két párizsi merénylőt

2015. december 23., szerda 22:33 | aznap frissítve

Nem ellenőrizték megfelelően Görögországban azt a két útlevelet, amelyet a novemberi párizsi terrortámadások egyik helyszínén, a Stade de France stadionnál találtak, írja az MTI a Spiegelre hivatkozva. Az útlevelekkel magukat szíriai menedékkérőnek valló emberek léptek be Görögországba Törökország felől még októberben. Az okmányokat gyanúsként tartották nyilván a schengeni adatbázisban, tulajdonosaik azonban a görög hatóságok mulasztása miatt zavartalanul utazhattak tovább, derítette ki a német lap.

Az online Spiegelben szerda este közölt beszámoló szerint a német hatóságok 2014-2015 fordulóján rögzítették a schengeni adatbázisban 4000 "igazi hamis" útlevél számát. Ezek ugyan eredeti útlevelek, de az Iszlám Állam a hódításai során megszerezte őket kitöltetlen állapotban. A szíriai Rakkában 3800 ilyen okmányt zsákmányoltak, további 200-at pedig az iraki Moszulban. Köztük volt az a két útlevél is, amelyet a november 13-án a párizsi Stade de France-nál végrehajtott támadás két öngyilkos merénylőjének maradványainál találtak.

Az okmányokkal október 3-án bejelentkeztek Görögországba az Égei-tengeren fekvő Lérosz szigeten. Az ottani hatóságok elmulasztották lefuttatni az okmányok számát az adatbázisban, az útlevelekkel érkezett emberek így folytathatták útjukat. Az ISIS szíriai útlevelei közül egy fennakadt a szűrön, tulajdonosát útlevéllel való visszaélés miatt őrizetbe vették, de rövid idő után szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy 30 napon belül elhagyja Görögországot. Az illető továbbment a balkáni migrációs útvonalon, majd az ausztriai Salzburgban ismét őrizetbe vették.

A Spiegel szerint az ISIS Líbiában sokkal több kitöltetlen útlevelet zsákmányolt, mint Szíriában és Irakban. Német biztonsági szervek szerint tízezernél is több útlevélről lehet szó. 

Rovatok