Index Vakbarát Hírportál

Amerikába ment volna a muzulmán család, de nem engedték fel őket a gépre

2015. december 23., szerda 18:52 | aznap frissítve

Nem engedtek fel egy angliai muzulmán családot az amerikai hatóságok a Los Angelesbe tartó menetrendszerinti repülőjáratra Londonban december 15-én, írja az MTI.

A család tizenegy tagja (két fivér és kilenc gyermekük) rokonait látogatta volna meg az Egyesült Államokban, és a Disneylandbe is szerettek volna eljutni. Az egyik testvér, Mohammad Zahid Mahmood szerint egy rendőrtiszt figyelmeztette őket az utolsó pillanatban, hogy az amerikai hatóságok megtagadták tőlük a beszállást. Mahmood megerősítette: semmilyen indoklást nem kapott a döntés okáról és diszkriminációnak nevezte a történteket.

"Az a tény, hogy mi voltunk az egyetlenek, akik ránézésre ázsiainak vagy muzulmánnak tűntünk és arra kértek, hogy lépjünk ki a sorból, elég kellemetlen volt. A gyerekek nagyon nehezen fogadták el" - tette hozzá a férfi. A The Guardian című brit napilapnak Mahmood azt mondta, az eset az Egyesült Államokban történt terrortámadás következménye. "Azt gondolják, hogy minden muzulmán fenyegetést jelent az országukra". Az utazás 9 ezer fontos (csaknem 4 millió forintos) költségét mindeddig nem térítették meg a családnak.

A Reuters egy USA-kormányközeli forrásból úgy értesült, csak a család egy tagjától akarták megtagadni az országba való belépést, de mivel a foglalást egyszerre intézték, végül senki sem szállhatott fel a gépre. A hírek szerint csak az amerikai titkosszolgálat tudja, miért nem akarták, hogy a férfi az USA-ba repüljön, a britekkel nem közöltek részleteket. A brit miniszterelnök stábja állítólag már elkezdett utána járni az esetnek, David Cameron személyes tájékoztatást ígért az ügyben az érintetteknek. 

Rovatok