Index Vakbarát Hírportál

Most már lehet lőni a tüntetőkre Oroszországban

2015. december 23., szerda 06:54

Hogy a terrorizmusra való hivatkozás az állampolgárok szabadságának korlátozására kiváló ürügy, azt az orosz parlament bizonyította kedden. A parlament gyorsított eljárásban a végleges szavazáson is jóváhagyta azt a törvényt, amely ezután

megengedi a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak, hogy az állampolgárok nagy csoportosulása esetén lőfegyverét használja 

írta az Rbk.ru. A hivatalos megfogalmazás szerint ezt terrorcselekmény megelőzésére és túszok kiszabadítására hivatkozva lehet érvényesíteni.

A keddi ülésnapon eredetileg nem volt napirenden az FSZB jogköreinek szélesítése, amelyet az Iszlám Állam (IS) terrorfenyegetésére hivatkozva kezdeményezett a felsőház védelmi bizottságának elnöke még a nyáron.

A törvény szerint az FSZB bármilyen fegyvert használhat az állampolgár elfogásához akkor is, ha nincs nála fegyver. Egy új cikkely pedig zavargásokra hivatkozva lehetővé teszi a szolgálatoknak, hogy lakásokba, magánterületre hatoljanak be, „a rend helyreállítása érdekében”.

A törvény ellen csupán két fő szavazott, egy tartózkodott a jelenlévő 346-ból. Az ellenzéki Dmitrij Gudkov – akit a mérsékelten ellenzéki Méltányos Oroszországból korábban már kizártak – a szadizmus törvényesítésének nevezte a szélesített jogköröket biztosító törvényt.

Az elfogadott szöveg kiemeli, hogy az országhatárnál nők és gyermekek ellen is be lehet vetni lőfegyvert, ha terrorakciót hajtanak végre.

Az szigorítási kedvnek az IS bombája által október 31-én megsemmisített orosz utasszállító tragédiája adott lendületet.

A törvény megtiltja az FSZB munkatársainak, hogy külföldiekkel, külföldi sajtóval, vagy külföldi pénzből is működő, „külföldi ügynökként” regisztrált nem kormányzati szerv képviselőjével beszéljenek. Családtagjaiknak pedig megtiltja, hogy számlájuk, ingatlanuk legyen külföldön, kivéve, ha az az FSZB munkatársának megszabott feladatához kapcsolódik.

Rovatok