Index Vakbarát Hírportál

Óriási fölénnyel vezet Trump

2015. december 23., szerda 13:00 | aznap frissítve

A republikánusok 39 százaléka Donald Trumpot szeretné látni a párt elnökjelöltjének. A durva beszólásaival taroló ingatlanmágnás ezzel messze a legnépszerűbb a versenyben: a második helyen lévő Ted Cruz tetszési indexe alig 18 százalék. Ráadásul Trump támogatóinál többen vannak, akik elismerik erejét. A republikánusok 46 százaléka szerint vele lenne a legnagyobb esélye a pártnak, hogy megnyerjék a jövőre esedékes elnökválasztást – állt a CNN/ORC szerdai felmérésében. Augusztusban még csak 38 százalék látta így.

50 százalék ugyan mást látna szívesebben elnökjelöltként, ezek a szavazók azonban erősen megosztottak Cruz, Ben Carson (10 százalék) és Marco Rubio (10 százalék) között.

Jeb Bush innen már aligha lesz a Bush család harmadik elnökjelöltje: az elnöki posztos is elnyerő apjával és bátyjával ellentétben ő a sor végén kullog 3 százalékkal a republikánus jelöltek között is, a hetedik helyen.

Trump július óta áll a lista élén, de ekkora fölénnyel még nem vezetett. Ráadásul nyári szárnyalásakor még sokan úgy vélték, a muszlimokat az országba való beutazástól eltiltani akaró, a mexikóiakat becsmérlő Trumpnak akkori előnye már csak csökkenni fog az év végéig.

A felmérés a december 15-én tartott vita után készült. Azok közül, akik látta a műsort, 33 százalék tartotta úgy, hogy a vitát Trump nyerte. Cruzt 28, Rubiót 13 százalék látta a legjobbnak. A New Jersey-t kormányzó Chris Christie 6 százalék tetszését nyerte el, Bush már csak a statisztikai hibahatárt súrolta a maga egy százalékával. 

Ráadásul egyes területeken még nagyobb Trump előnye: a megkérdezettek 57 százaléka szerint ő tudná a legjobban kezelni a gazdaságot, míg ezt a második Cruzról is csak 8 százalék hiszi el. Az illegális bevándorlás menedzselésében Trump 55 százalék szerint lenne a legjobb, Cruz 15, Rubio 10 százalékot kapott.

Az Iszlám Állam elleni harcot 45 százalék bízná Trumpra, Cruzban 21, Bushban 7 százalék bízik.

Rovatok