Index Vakbarát Hírportál

AI: Oroszország fürtös bombákat vetett be Szíriában

2015. december 23., szerda 10:11

Oroszország több tucat ember halálát okozta azzal, hogy az utóbbi néhány hónapban kazettás (fürtös) bombákat vetett be Szíria civilek lakta részén, írja az MTI az Amnesty International (AI) szerdai jelentésére hivatkozva. A Kreml közölte: nincsen tudomása a jelentésben lévő információkról, de a védelmi minisztérium is meg fogja vizsgálni a beszámolót – írta a Newsru.com

A jogvédő szervezet arról számolt be, egyre többször jelentik, hogy fürtös bombákat dobnak le orosz repülőkről. Ez a fegyvertípus nem alkalmas a pontos célzásra: a bombák fél hektáros területen csapódnak be és robbannak fel. De sok résztöltet esetében elmarad a detonáció, így azok a háború után is halálos veszélyforrást jelentenek a civilekre. A résztöltetek legkisebb érintésre is robbanhatnak.

A kazettás bombák bevetésének tilalmáról szóló egyezményt 107 ország írta alá, ebben azonban az Egyesült Államok, Kína és Oroszország sincsen benne. 

Ezek az országok birtokolják a kazettás bombák legnagyobb készleteit.

Az AI jelentése szerint szeptember és november között a szíriai Homsz, Idlíb és Aleppó tartományokban legalább 200 civil halt meg hat ilyen fürtösbomba-támadásban. A nemzetközi jogvédő szervezet amiatt is bírálta Oroszországot, hogy „szégyenteljes módon” képtelen elismerni, hogy civilek halálát okozza.

„Úgy tűnik, néhány lakott területen végrehajtott orosz légicsapás közvetlenül polgárokat vagy polgári létesítményeket vesz célba” – közölte Philip Luther, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatója. Szervezetük nem tud arról, hogy az említett területeken katonai célpontok vagy bármilyen hadi létesítmények lennének. A térségért felelős igazgató szerint a támadások akár háborús bűncselekményekkel is felérhetnek.

Az AI mellett a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet is azt állítja, az oroszok több alkalommal vetettek be fürtös bombákat a szíriai műveleteik során. A HRW múlt keddi jelentése szerint legalább 20 alkalommal vetettek be Szíriában fürtös bombákat. Az orosz katonai tisztségviselők tagadják, hogy ők bombáznának ezekkel. Azt a helyi lakosok és az ellenzéki aktivisták is elismerik: nem tudják biztosan, hogy az orosz vagy a szíriai hadsereg veti be ezeket a fegyvereket.

Október végén az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja jelentett egy hasonló bombatámadást Homsz térségéből: egy család 48 tagjával végeztek az oroszok, a legfiatalabb egy alig egy hónapos csecsemő, a legidősebb áldozat egy 70 éves nő volt. A család egy óvóhelyen próbálta meghúzni magát, de annak falát egy orosz repülőről bomba vagy rakéta simán átütötte. Az esetről a katari székhelyű Al Jazeera is tudósított.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az állításokra reagálva hétfőn azt mondta, hogy az orosz hadsereg a nemzetközi jog szabályait betartva lép fel a közel-keleti országban. Légicsapásaik az Iszlám Állam és más terroristák ellen irányulnak.

Rovatok