Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok a tálibokkal vannak

2015. december 24., csütörtök 07:21

Oroszország érdekei céljaikat illetően egybeesnek az afganisztáni tálib lázadókéval az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc tekintetében - közölte az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, írja az MTI.

Zamir Kabulov az Interfax orosz hírügynökség szerdai beszámolója szerint elmondta, hogy Moszkva ebből kifolyólag kommunikációs csatornákat is létrehozott a tálibokkal. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy országa kész fegyvereket szállítani a tálibok erősödő felkelésével küzdő Afganisztánnak, a megfelelő óvatosság mellett, kereskedelmi alapokon. A különmegbízott két hete még úgy nyilatkozott, hogy Afganisztán fegyverszállításokat kért Moszkvától a biztonság megteremtése végett, amely kérést Oroszország meg fogja fontolni.

Kabulov a szerdai nyilatkozatában azt kizártnak nevezte, hogy Moszkva ismét hadműveleteket hajtson végre a közép-ázsiai országban, ahol 1979 és 1989 között a Szovjetunió háborút folytatott a mudzsahedek ellen. Egyúttal azonban bírálta a NATO jelenleg folyó afganisztáni misszióját, és hatástalannak nevezte a nyugati katonai fellépést.

Rovatok