Index Vakbarát Hírportál

Gazdag fehérek a védőoltás fő ellenzői Amerikában

2015. december 25., péntek 15:18

Meglepő eredménnyal zárult egy kutatás, amiben azt próbálták kideríteni, hogy amerika lakosságának melyik része ellenzi jellemzően a védőoltások beadását. A 2007 és 2013 között végzett kutatás szerint a védőoltást személyes meggyőződésből  megtagadók száma 3.06%-ra növekedve megduplázódott az előtte mértekhez képest - írja a New York Times.

A méréseket Kalifornia államban végezték, ahol minden iskolai előkészítőre járó 5 illetve 6 éves gyermek része volt a vizsgálatnak. Az államhoz tartozó intézményekből több mint 17 ezer gyermek szülei tagadták meg az oltás beadását.


A vizsgálat szerint jellemző volt, hogy azokon a területeken volt magasabb a védőoltást megtagadók száma, ahol többségében iskolázott, gazdag fehérek laktak. Kaliforniában magániskolákba közel kétszer annyi gyerek járt védőoltás nélkül, mint az államilag fenntartott intézményekbe.

Szakértők szerint az egyik fő probléma a kommunikáció, ugyanis nehéz megtalálni a közös hangot a védőoltást ellenzőkkel, akik könnyen defenzívvé és meggyőzhetetlenné válnak a viták során.

A védőoltás elmulasztása súlyos következményekkel járhat, ugyanis könnyen felbukkanhatnak újra olyan betegségek, amelyek korábban sok áldozatot követelve söpörtek végig a Földön és amit a védőoltások segítségével sikerült legyőzni. A Szegedi Tudományegyetem tanáraként is ismert Boldogkői Zsolt cikkét a témában Az oltásellenesség hazugságai címmel itt olvashatja.  

Rovatok