Index Vakbarát Hírportál

Sorra dőlnek a melegrekordok New York-ban

2015. december 25., péntek 10:12

Míg itthon Magyarországon se nagyon kellett eddig a hótaposókért vagy a fal vastagságú bundákért nyúlnunk, New York lakossága is meglehetősen tavaszias hangulatban nyitotta a telet - írja az NY1News.

A hőmérők átlagban tizenöt-húsz Celsius-fok körüli értékeket mutattak, ami igen magasnak számít novemberben és decemberben. A mostani magas átlaghőmrséklet egy több hónapos lánc része, ugyanis már ősszel is megfigyelhető volt a kirívóan magas átlaghőmréséklet. A teljes ősz, és különösen a november hosszú idők óta a legmelegebb volt Amerika történetében és a jelenlegi állás szerint decemberban több rekord meg fog dőlni. 

A mai napra vonatkozó 17.2 Celsius fokos rekordot 1996-ban mérték. A közel húsz éves rekordot ma 21 Celsius-fokkal lökték le a trónjáról. Karácsony este eddig 1982-ben mérték a legmagasabb hőrmésékletet, 17.7 °C-ot, ami tavaly nappal 16.5 °C míg este 14.4  °C volt. Az előrejelzések szerint az idén meg fog dőlni.

Pár egyéb rekord, ami megdőlni látszik:

A magas hőmérséklet a szakértők szerint az El Ninonak köszönhető, ami az 1997-98-as tombolása óta most a legerősebb. Abban a ciklusban 1998 márciusában volt először hó és az éves hó nem érte el az 13.9 centimétert.

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont január és március között sok esőt ígér és bár az átlagosnál melegebb időt ígér, az átlaghőmérséklet nem lesz annyira kirívóan magas, mint novemberben és decemberben. 

Rovatok