Index Vakbarát Hírportál

Szervkereskedelemmel vádolják az ISIS-t

2015. december 25., péntek 17:18

Egy májusi bevetésen talált dokumentumokat hozott nyilvánosságra az Egyesül Államok kormánya, amiket akkor szereztek meg, amikor szárazföldi csapatok az Iszlám Állam fő pénzügyeit intéző Abu Sayyaf-ot megölték, valamint feleségét elfogták. A hét terabájtnyi lefoglalt adat között  talált szöveg alátámasztja azt a feltételezést, hogy az Iszlám Állam egyik bevételi forrása a szervkereskedelem lenne, ugyanis ezekben szerepel az Iszlám tanításaival ellentmondó törvénymódosítás, mely szerint az elfogott hitetlen emberek szerveit felhasználhatják arra, hogy muszlimok életét mentsék meg velük, még akkor is ha ez a fogvatartott életébe kerül. 

Hogy ki számít hitetlennek közben elég nehéz meghatározni. A dokumentumban előszeretettel használják az aposztata jelzőt, aminek a jelentését nem magyarázzák el, ellenben köztudott, hogy az Iszlám Állam radikális törvényeit nem követő síita és szunnita muszlimok ugyanúgy áldozatául estek az Iszlám Államnak, mint az iszlám tanításait nem követő keresztények vagy egyéb fogvatartottak. 

Amennyiben a dokumentumok valódiak, kijelenthető, hogy eddig még nem kerültek nyilvánosságra ilyen súlyú bizonyítékok az Iszlám Állam működésével kapcsolatban. Többek között arra is kitér a törvény, hogy milyen esetekben alkalmazhatnak nemi erőszakot az IS katonái.

A szervekereskedelemmel kapcsolatos pontban az iszlám korai tanai által extrém esetekben engedélyezett kannibalizmussal érvelnek. A modern iszlám tanításaival ezek a szabályok egyáltalán nem csengenek össze, ahogy a rabszolgaságra vonatkozó törvények sem. 

Az ENSZ iraki követe Nyikolaj Mladenov megkezdte a dokumentumok hitelesítését és kivizsgálását. 

Rovatok