Index Vakbarát Hírportál

Az üldözött keresztényekről beszélt a pápa

2015. december 26., szombat 18:15

Tízezres tömeg hallgatta szombaton, az első vértanú, Szent István ünnepén Ferenc pápa beszédét a Szent Péter téren. A pápa a keresztények üldözésére hívta fel a figyelmet, a mai kor mártírjainak nevezte azokat, akik "sajnos nagyon nagy számban a hit nevében szenvednek el üldözést", írja az MTI.

Ferenc ünnepi Twitter-üzenetében is erről volt szó: a pápa szerint a keresztények üldözése "sokak szégyenteljes hallgatása közepette folyik", és arra emlékeztetett, hogy Szent István megbocsátott üldözőinek, "a megbocsátás tisztábbá teszi a világot".  

Az MTI felidézi, hogy Ferenc gyakran beszél erről a témáról. Korábban azt mondta: napjainkban többen halnak mártírhalált, mint a keresztényüldözések első évszázadaiban. A L'Avvenire, az olasz katolikus napilap őszi összesítése szerint emelkedett a keresztények számára nagyon veszélyes államok száma: Irán, Eritrea, Pakisztán, Kína, Észak-Korea és Szaúd-Arábia mellett Nigériában, Szudánban, Szíriában és Irakban is súlyos diszkrimináció és támadások, merényletek áldozatai a keresztények. Irakban 10-15 év alatt 1 millióról 275 ezerre csökkent a keresztény közösség létszáma. A Fülöp-szigeteken karácsony alatt legalább tizennégy keresztény embert gyilkoltak meg muzulmán fegyveresek.

Ferenc a Szent Péter téren megköszönte a neki küldött ünnepi jókívánságokat, és azt mondta, sajnálja, hogy nem tud mindenkinek személyesen válaszolni. A Szent Egyed közösség közölte, hogy karácsony napján húszezer embert láttak vendégül, az egész világon több mint kétszázezret. Rómában most először szorultak ennyien meleg ebédre az ünnepeken, írja az MTI.

A hajléktalanok zuhanyzója a Szent Péter tér oldalában az ünnepek alatt nem üzemel, de meleg ételt kapnak a Vatikán melletti menedékhelyen. Ferenc pápa vasárnap a Szent Család ünnepén a családokat várja a Szent Péter térre.

Rovatok