Index Vakbarát Hírportál

A bajor belügyminiszter szerint a magyarok jól védik a schengeni határt

2015. december 27., vasárnap 12:51

A magyar hatóságok jól gondoskodnak a schengeni határ védelméről - mondta a bajor belügyminiszter egy interjúban. Joachim Herrmann a Welt am Sonntagban arról is beszélt, hogy távoznia kellene a schengeni övezetből minden országnak, amely nem tudja teljesíteni a külső határ biztosítására vonatkozó kötelezettségeit. Szerinte Görögország határőrizeti teljesítménye bohózatba illő.

A bajor miniszter szerint a magyarok már gondoskodnak a rendes védelemről, és most a szlovén határ biztosítására kell összpontosítani. „Nem engedhetjük meg, hogy beutazzanak emberek a személyazonosságuk pontos ellenőrzése nélkül” - emelte ki, hozzátéve, hogy amennyiben a szlovén-horvát határ megfelelő ellenőrzése nem valósul meg heteken belül, akkor a németeknek a saját határukon kell aktivizálódniuk.

Szerinte a schengeni övezetbe belépő emberek "száz százalékos ellenőrzését" kell megcélozni, mert a szervezett bűnözés és a nemzetközi terrorizmus jelentette biztonsági kockázat hatalmas. Az pedig szegénységi bizonyítvány Németországról, hogy a párizsi terrortámadások után öt héttel nincs megbízható ellenőrzés a határokon - fejtette ki a jobbközép CSU politikusa az MTI szerint.

Elmondta, hogy a bajor-osztrák határon még mindig vannak átkelők, amelyeket nem ellenőriz a szövetségi rendőrség, mert nincs elég embere, a bajor hatóságok pedig szívesen segítenének, átvennének határőrizeti feladatokat a szövetségiektől, de a berlini vezetés ezt nem engedi. „Ez egy tisztán politikai döntés, amelyet Berlinben hoztak meg” - mondta Joachim Herrmann.

Rovatok