Index Vakbarát Hírportál

A dán miniszterelnök felülvizsgálná az ENSZ menekültegyezményét

2015. december 27., vasárnap 19:24

A dán miniszterelnök szerint felülvizsgálatra szorul az ENSZ menekültügyi egyezménye, mivel az európai menekültválság során fény derült rá, hogy annak egyes rendelkezései idejétmúlttá váltak, írja az MTI.

"Ha (a menekültválság) folytatódik és a helyzet romlik, el fog jönni az a pont, amikor meg kell vitatni - és ezt Dánia nem teheti egyedül - a szabályok megváltoztatását" - mondta Lars Lokke Rasmussen a dán TV2 televíziónak nyilatkozva vasárnap, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nem az 1951-ben megkötött egyezmény alapelveit akarja megváltoztatni.

A dán kormányfő szerint a fő probléma, hogy tisztázásra szorulnak azoknak a menedékkérőknek a jogai, akik a háborús övezet elhagyása után már tartózkodtak egy biztonságos országban. "Ha valaki két vagy három évet töltött Törökországban, a háborútól védett helyen, akkor mehet ezek után Európába, hogy ott menedékjogot kérjen? A jelenlegi szabályok ezt lehetővé teszik, de tárgyalni kell erről" - mondta Rasmussen, akinek jobboldali kormányát a parlamentben a bevándorlásellenes Dán Néppárt is támogatja, bár nem koalíciós partner.

Rovatok