Index Vakbarát Hírportál

Korzikán betiltották a tüntetéseket

2015. december 27., vasárnap 18:43

Egy hétre betiltották a tüntetéseket Korzika szigetén vasárnap, miután az előző napokban tüntetések rasszista incidensekké fajultak, írja az MTI.

Christophe Mirmand, a Franciaországhoz tartozó sziget prefektusa közölte, hogy a tilalom január negyedikéig lesz érvényben, és minden tüntetésre és tömegrendezvényre vonatkozik. A lépésre azután került sor, hogy tüntetők szétvertek egy muszlim imatermet, és megpróbálták a Korán több példányát tűzre vetni Korzika székhelyén, Ajaccióban.

A pénteki tüntetések egy csütörtök esti incidens után indultak, amelyben két tűzoltó és egy rendőrtiszt megsérült egy ismeretlenek általi támadásban az imahelynél. A tüntetések szombaton folytatódtak, Ajaccióban százak gyűltek össze, arab- és muszlimellenes szlogeneket skandáltak.

A tiltás ellenére vasárnap ismét 300 tüntető vonult a csütörtöki és pénteki támadás színhelyére, a Jardins de l'Empereur nevű szegénynegyedhez, amelyet a hatóságok a nap folyamán lezártak a demonstrálók elől. Mirmand a tiltást azzal indokolta, hogy az utóbbi napok eseményei rossz fényt vetnek Korzikára, és a tüntetéseken megjelenő, felháborító és elfogadhatatlan idegenellenes szlogenek közösség elleni izgatásnak számítanak. 

Rovatok