Index Vakbarát Hírportál

Kárpótolják a koreai szexrabszolgákat

2015. december 28., hétfő 12:35

Dél-Korea és Japán megállapodásra jutott a második világháborús koreai szexrabszolgák kárpótlásáról - jelentette be hétfőn Szöulban a két ország külügyminisztere. A megállapodás jelentős előrelépés a két kelet-ázsiai hatalom viszonyában, mert hosszú évtizedek óta ez az ügy okozta a legfőbb súrlódást közöttük.

Abe Sindzó japán miniszterelnök "ismételten bocsánatot kér" Dél-Koreától, és felajánl egy egymilliárd jenes (2,45 milliárd forint) segélyalapot azoknak az idős dél-koreai nőknek a támogatására, akiket a  japán megszálló erők prostitúcióra kényszerítettek - közölte Fumio Kisida japán külügyminiszter dél-koreai kollégájával, Jun Bjung Szevel lezajlott találkozója után, tudosította az MTI.

"Egy korszak kezdetén állunk a japán-dél-koreai kapcsolatokban. Abe Sindzó mint Japán miniszterelnöke újfent bűntudatot érez, és

szívből jövően bocsánatot kér ezektől a nőktől fájdalmukért és azokért a sebekért, amelyeket nehéz gyógyítani mind testileg, mind lelkileg.

Japán tudatában van felelősségének" - jelentette ki Fumio.

Sok dél-koreai még ma is keserűen gondol az 1910 és 1945 közötti kegyetlen japán gyarmati uralomra, és nem akar elfogadni bocsánatkérést, mert azt szeretné, ha Japán elismerné büntetőjogi felelősségét a szexrabszolgák ügyében. Viszont a szöuli vezetésre egyre nagyobb nyomás nehezedett annak érdekében, hogy javítsa kapcsolatait Japánnal, amely a világ harmadik legnagyobb gazdasága és regionális nagyhatalom. Nem utolsósorban az Egyesült Államok egy erős és egységes frontot akar a feltörekvő Kínával és az atomrakétákra szert tenni akaró Észak-Koreával szemben.

Jun Bjung Sze dél-koreai miniszter kijelentette, hogy

Szöul véglegesnek és visszavonhatatlannak tekinti a megállapodást mindaddig, amíg Japán megtartja ígéreteit.

Dél-Korea azt vállalta a megállapodásban, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt, és megpróbálja rávenni "az illetékes szervezeteket" - vagyis az egykori szexrabszolgákat képviselő civil csoportokat -, hogy távolítsák el a szöuli japán nagykövetség épülete elől azt a szobrot, amely a prostitúcióra kényszerítette koreaiakat jelképezi, és amelyet Tokió sérelmesnek és veszélyesnek érez, mert az ülő lány szobránál hetente rendeznek tiltakozó tüntetéseket.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök hivatala bejelentette, hogy Abe Sindzó várhatóan még hétfőn felhívja telefonon az államfőt.

Rovatok