Index Vakbarát Hírportál

Megalakult az új horvát parlament

2015. december 28., hétfő 15:30

Másodszori kísérletre hétfőn sikerült megtartania alakuló ülését az új összetételű horvát parlamentnek, amelynek elnökéül meg is választották Zeljko Reiner akadémikust, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjét. Zeljko Reiner volt az egyetlen jelölt a házelnöki tisztségre.

Az új parlamenti elnököt 88 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 62 tartózkodás mellett választották meg a 8. törvényhozási ciklusát kezdő 151 tagú nemzetgyűlés (szábor) elnökének. Az eddig kormányzó szociáldemokraták tartózkodtak a szavazásnál.

December 3-án egyszer már megpróbáltak megalakítani az új parlamentet, mert a jelen lévő képviselők nem tudták eldönteni, hogy ki legyen az új országgyűlés elnöke. A horvát politikában amúgy sem mentek mostanában egyszerűen a dolgok: november 8-án megtartották a parlamenti választásokat, amin a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) is 56 mandátumot szerzett. Harmadiknak, vagy hát másodiknak pedig a Híd Függetlenek Listája (Most) futott be 19 mandátummal, amit viszont négy képviselő otthagyott a kormányalakításról folytatott nem hivatalos, puhatolózó tárgyalások során. A kormányalakításról végül a Híd és a konzervatívok állapodtak meg, december 23-án, hétfőn pedig a parlament elnökéről is meg tudtak állapodni.

A házelnök, a 62 éves Zeljko Reiner Zágrábban született, itt is szerzett orvosi diplomát, majd Németországban és az Egyesült Államokban tanult, Oklahoma Cityben szerzett tudományos fokozatot. Egyetemi tanár, a horvát tudományos akadémia és több nemzetközi orvosi szervezet tagja. 1993-tól 1998-ig a jobboldali kormány egészségügyi miniszterhelyettese, 1998 és 2000 között egészségügyi minisztere volt. Az országgyűlés elnöke is volt már, 2012-től.

A horvát parlamentbe, a száborba 140 képviselőt közvetlenül, nyolcat a kisebbségi listákról választanak. További három képviselő a horvát diaszpórákból kerül be. A választási eredmények szerint az szocdemek, a konzervatívok és a Híd mellett még átlépi az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális liberális párt 3 mandátummal, a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) nevű regionális jobboldali párt és Milan Bandic Zágráb polgármesternek a pártja, a BM 365 2-2 mandátummal, az egyik politikai irányzathoz sem kapcsolódó Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet és a Sikeres Horvátország választási lista 1-1 parlamenti székkel.

Rovatok