Index Vakbarát Hírportál

Szilveszteri terrortámadástól tartanak Európa nagyvárosaiban

2015. december 28., hétfő 00:10

Hírügynökségi jelentések szerint elképelhető, hogy karácsony és szilveszter között pokolgépes merényletet követnek majd el valamelyik európai nagyvárosban. Az orosz hatóságok már most figyelmeztetik a lakosságot, hogy maradjanak otthon csütörtökön este.

Pokolgépes merénylet vagy fegyveres terrorcselekmény elkövetésére készülhetnek valamelyik európai nagyvárosban, írja a Telegraph mai száma. Az információt a lapnak a brit titkosszolgálattól szivárogtatták ki, megjegyezve, hogy a támadás várható célpontjai olyan tömegrendezvények lehetnek, ahol sokan lesznek egy helyen, márpedig a szilveszteri utcabálok pont ilyenek. 

Miközben az orosz hatóságok állítólag már ma arra szólították fel a lakosságot, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, és december 31-én maradjanak otthon, egy brit parlamenti képviselő azt nyilatkozta, hogy nem szabad bedőlni az ilyen fenyegetéseknek, és mindenki úgy ünnepelje az újév beköszöntét, ahogy neki jól esik. Londonban a rendőri jelenlétet elégségesnek nyilvánította a belügyminisztérium, de Nagy-Britannia többi nagyvárosában nincs elég, az esetleges terrortámadásra felkészített rendőr.

A brit terrorelhárítás vezetői a belügyminiszterrel tárgyalnak arról, hogyan lehetne a rendőrség készültségi fokát még magasabbra emelni. A cél az lenne, hogy ha bármilyen terrorcselekmény következne be a szigetországban, a rendőrök negyedóra alatt a helyszínre érjenek, és legyenek tisztában azzal, hogy mi a feladatuk. Londonon kívül ez egyelőre megvalósíthatatlannak látszik. Az angol fővárosban a rendőrök számát a múlt havi, párizsi terrorcselekményeket követően megduplázták. 

Osztrák források szerint a maihoz hasonló terrorfenyegetésről karácsony előtt már volt szó, de a hír szerencsére vaklármának bizonyult. "Számos konkrét helyszínt is megneveztek, ezeket mind leellenőriztük, és nem találtunk semmit" - nyilatkozta az osztrák belbiztonsági szolgálat sajtófőnöke. A német terrorelhárítás vezetője szerint Németország továbbra is a dzsihadista merénylők egyik első számú célpontja. "Tisztában vagyunk a fenyegetésekkel" - nyilatkozta.

Rovatok