Index Vakbarát Hírportál

Lábát törte a volt emír, kilenc géppel vonult Svájcba

2015. december 29., kedd 19:11

A katari uralkodócsaládhoz tartozott az a kilenc repülőgép, ami Svájcba szállította a balesetet szenvedett volt emírt és családját. Az első gép előzetes bejelentés nélkül szállt le a december 26-ára virradó éjszaka, írja a Guardian. A zürichi repülőtéren a helyi lakosok nyugalma miatt általában nem engedélyezik az éjjeli leszállásokat, de úgy tűnik, kivételt tettek a VIP-vendégek kedvéért.

A zürichi Tages Anzeiger szerint az első katari gép, egy Airbus, Marrákesből érkezett Zürichbe 26-án nem sokkal éjfél után. A következő két gép hajnal 5 körül érkezett Dohából. A Tages Anzeiger szerint olyan súlyos volt a baleset, hogy a katari uralkodócsalád hat további gépe érkezett Zürichbe a hétvége folyamán.

A légierő adott engedélyt

A svájci polgári repülésért felelős szövetségi hivatal szóvivője megerősítette a leszállás hírét, de nem árult el részleteket arról, kik voltak a gépeken. Azt viszont elmondta, egy gyógykezelés miatt szálltak le a repülők. A leszállásra, mivel a hivatal zárva volt, a svájci légierő adott engedélyt.

A katari hatóságok szerint Hamad ibn Halífa Al Táni volt katari uralkodó (1995-2013) utazott a gépen. Azért repült Svájcba, hogy ellássák eltört lábát. A férfi fia, Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni, Katar nyolcadik emírje azután lépett trónra 2013. június 25-én, hogy apja lemondott.

A 63 éves volt emír felépülőben van, közölték a hatóságok. Rossz egészségügyi állapotáról korábban is lehetett tudni. A baleset helyszínéről nem árultak el részleteket, de a kiszivárgott hírek szerint az Atlasz-hegységben, Marokkóban történt.

Rovatok