Index Vakbarát Hírportál

Olcsón megúszta a volt izraeli miniszterelnök

2015. december 29., kedd 10:18

Fellebbezés nyomán részben felmentette az izraeli legfelsőbb bíróság Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnököt, írja az MTI. Az egykori kormányfő büntetése ezzel a korábbi hat évről másfél év letöltendő szabadságvesztésre csökkent.

Izrael történetében ő az első ex-miniszterelnök, akinek korrupciós vádak miatt kell börtönbe vonulnia. Büntetésének letöltését várhatóan február 15-én kezdi meg egy fehérgallérosok bűnözők számára fenntartott intézményben, ahol ügyvédei szabadon látogathatják, de a hajnali fél hatos ébresztő számára is kötelező lesz, és saját mobiltelefont sem használhat majd.

A korrupciós ügyben egyébként több jeruzsálemi politikust és építési vállalkozót is elítéltek, miután egy ingatlanfejlesztési panamában kenőpénzeket adtak, illetve fogadtak el. Az érintettek közösen fellebbeztek, majd a bíróság a bizonyítékok hiányára hivatkozva néhányuk büntetését jelentősen csökkentette.

A Jerusalem Post tudósítója a Twitteren arról posztolt, hogy a volt miniszterelnök a bíróságon azt állította, soha nem adott és fogadott el kenőpénzeket, majd köszönetet mondott családjának, gyermekeinek, illetve 11 unokájának, amiért végig mellette álltak, továbbá azoknak az izraelieknek is, akik hittek benne és támogatták őt.

A tudósító szerint a média főleg arra fog fókuszálni, hogy a hetvenéves Olmert 18 hónapra börtönbe kerül, pedig jogi szempontból a részleges felmentés ténye is egészen rendkívüli. A volt miniszterelnök állítólag arcára mosolyt erőltetve fogadta az ítéletet, de még ezzel sem tudta leplezni a megrázkódtatását. Az ítélethirdetést az izraeli tévék és rádióadók élőben közvetítették.

Rovatok