Index Vakbarát Hírportál

Négy embert megölt, de túl gazdag volt, hogy börtönbe küldjék

2015. december 29., kedd 17:58

Elfogták a gazdagsága és elkényeztetett életmódja miatt a bíróságon is kivételezettként kezelt tizenévest. Négy embert gázolt halálra ittasan, mégsem kellett börtönbe vonulnia, most viszont megszegte a próbára bocsátás feltételeit, írja az MTI.

Elfogtak Mexikóban egy szökésben lévő amerikai tizenévest, aki „jóléti betegként″ rendkívül enyhe büntetést kapott négy ember ittas állapotban történt halálra gázolásáért. Ethan Couch néhány éve okozott ittasan vezetve súlyos balesetet Texasban, amiben összesen négy ember életét vesztette.

A fiú perében a védelem a szülőket hibáztatta azért, amiért a fiukban kialakult az affluenza néven is emlegetett pszichés állapot. Az affluenza lényege, hogy valaki annyira gazdag, hogy igazán semmi sem tudja boldoggá tenni, elszakad a társadalmi értékektől, annyira csak a siker, a pénz és a csillogás hajszolása érdekli, és úgy viselkedik, mint egy mentálisan zavart ember.

Megszegte a próbára bocsátás feltételeit, külföldre menekült

A 18 éves Ethan Couchot és édesanyját hétfő este vették őrizetbe Puerto Vallarta csendes-óceáni üdülőhelyen. Azért szöktek külföldre, mert karácsony előtt nyilvánosságra került egy videófelvétel egy tivornyáról, amelyen a fiú alkoholt fogyasztott (sőt, sörpongozott) és ezzel megszegte próbára bocsátásának feltételeit.

Couch ügyét óriási figyelem kísérte, amióta 16 évesen elvesztette uralmát terepjárója fölött, és halálra gázolt négy embert, akik egy defekt miatt álltak meg egy autópálya leállósávjában. Saját autójának utasai közül is maradandó agykárosodást szenvedett egy barátja.

A tinédzser ittasan vezetett, vérének alkoholtartalma háromszorosan haladta meg a megengedett mértéket. Mégis megúszta a börtönt, miután egy pszichológus kijelentette a bíróságon, Couch "olyan gazdag és elkényeztetett, hogy képtelen különbséget tenni jó és rossz között".

A furcsa ítélet haragot, értetlenséget és gúnyolódást váltott ki az Egyesült Államokban. A próbára bocsátás feltételeinek megszegése nyomán akár 10 év börtön fenyegeti a jóléti beteget.

Rovatok