Index Vakbarát Hírportál

Terrorváddal tartóztatták le a Hatvannégy Vármegye erdélyi elnökét

2015. december 30., szerda 10:04

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT) őrizetbe vette Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnökét - írja az MTI. 

Szőcs a gyanú szerint egyfelől az alkotmányos rend elleni cselekedetekre, másfelől pedig "a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére" bujtott fel. Az ügyészség információi szerint Szőcs arra biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének tagjait, hogy házilag készítsenek robbanó szerkezetet, és azt robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. Beke István, a kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke erre ezt válaszolta:

Megcsináljuk!

Azután a román hírszerzés figyelmeztetésére még a merénylet előtt letartóztatták, mondjuk airsoftos felszerelésnél, szilveszteri petárdánál és néhány csillagszórónál komolyabb fegyvert nem találtak nála.

A szélsőjobboldali szervezet helyi elnöke és rokonsága kézdivásárhelyi lakásaiban kedden házkutatást tartottak, este a gyanúsítottat Bukarestbe vitték, és több órán keresztül kihallgatták. Ezután döntött az ügyészség Szőcs Zoltán őrizetbe vételéről, majd kezdeményezte előzetes letartóztatását, amelyről várhatóan szerda este dönt a bukaresti táblabíróság.

A HVIM közleményben reagált a történtekre, ebben azt írják:

Joga van a román és székely közösségnek is megtudni, hogy milyen beszélgetések alapján hazudták nekik egy hónapon keresztül, hogy a vármegye egyes tagjai bombamerényletre készültek. Mi biztosak vagyunk az igazunkban és nyugodtan várjuk a felvételek nyilvánosságra hozatalát és a SRI (Román Hírszerző Szolgálat) pofára esését

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat 2001-ben alapította Toroczkai László (ma Ásotthalom polgármestere), vezetője 2006-tól a volt jobbikos képviselő Zagyva György Gyula. A szervezet Trianon revízióját - vagy legalábbis ennek propagálását - tűzte ki maga elé, ezért tevékenysége értelemszerűen soha nem volt népszerű a szomszédos országokban. A HVIM szervezi a szélsőjobboldali zenekarok és "hagyományőrző" egyesületek fesztiválját, a Magyar Szigetet, de olyan hazafias feladatokat is magára vett, mint a marihuána legalizációjáért tüntetők vagy a Pride békés felvonulóinak rendszeres inzultálása.

Rovatok