Index Vakbarát Hírportál

Öt évet kapott uszításért az orosz blogger

2015. december 30., szerda 11:27

Első fokon öt év letöltendő börtönt szabott ki az orosz bíróság Vagyim Tyumenycevre a Youtube-csatornáján látható anyagai miatt – írta a tomszki TV2. A bíróság úgy találta, hogy a szibériai Tomszkban élő férfi szélsőséges nézeteket vallott és uszított a Kelet-Ukrajnában élőkkel szemben. Tyumenycev többször vonta kétségbe a donyecki és luganszki szakadárok melletti orosz kiállás jogosságát.

A bíró egy évvel többet szabott ki, ráadásul szigorúbb végrehajtással, mint amennyit az ügyész kért a vádlottra. Az elsőfokú ítélet ellen a blogger fellebbezett.

Tyumenycev bűnösségét nem ismerte el és az idézett tanúk is azt mondták, nem éreztek uszítást az internetre feltöltött anyagokban. A bíróság szerint a nyomozás idején a blogger elismerte, hogy az egyik nyilatkozata arról szólt, hogy az oroszországi rezsim népellenes és le kell omlania, de ezt az anyagot később eltávolította.” Tyumenycev azt mondta, a vallomást kényszer hatása alatt tette, azt azonban a bíróság elutasította.

Tyumenycev korábban is aktívan részt vett a civilek politikai kezdeményezésében, fellépett például Szibéria föderalizációjáért, hogy Moszkvával szemben a gyakorlatban is több önállóságot kapjon a hatalmas, ám ritkán lakott, viszont óriási természeti kincsekkel teli terület.

Rovatok