Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét Putyin lóghat a falon jövőre

2015. december 30., szerda 07:45

Ha nem láttuk volna már Vlagyimir Putyint egyszál mellkasban lovagolni Hakasziában, akkor lepődnénk csak meg igazán azon a naptáron, amit az orosz elnökkel kínálnak 2016-ra. Így csak annak örülhetünk, hogy a tizenkét fotó mellé az orosz elnöktől idézett bölcsességeket is kapunk.

„Minél több lesz a jóság és a szeretet, annál erősebbek leszünk, így feltétlenül sikeresek leszünk” – és ez csak úgy grátisz, a borítón, az év még el sem indult.

A január a karácsonnyal indul – hiszen a keleti kereszténységben legtovább őrzött Julián naptár szerinti december 24. a csak 1918-ban bevezetett Gergely-naptárban január 6-ra esik – Putyin Krisztus születéséről, a szeretet forrásáról elmélkedik gyertyagyújtás közben.

A transzcendenstől februárban sem szakad el a lovát zavarba ejtő tekintettel vizsgáló Putyin, aki téli bőrszerkóban állva gyönyörködik a Mindenhatótól kapott orosz természetben.

Március a tavaszé és a pólóban feszítő – 63 évesen egyébként nem is rossz kondiban lévő – Putyiné, aki egy virágot kisfiús pillantással szagolgatva az orosz nők mellett tesz hitet, akik neki nagyon tetszenek, mert ők a legszebbek és a legtehetségesebbek.

Áprilisra került az év legszürreálisabb fotósorozatából egy darab. Putyin Szocsiban reggelivel egybekötött testedzésen fogadja Dmitrij Medvegyevet. A kormányfő persze nem került fel az elnöki naptárra, amelyen Putyin az erőgyakorlat közben arról szól, hogy a sport szeretete összeegyeztethetetlen a dohányzással, az alkohollal és a droggal.

Május nem lehet más, mint ünnepélyes tekintet, a múltra emlékezve és a jövőt kutatva. Az idézet május 9-re utal, a Szovjetunió elvitathatatlan történelmi sikerére, a II. világháborúban aratott győzelmére, ami érthetően a posztszovjet Oroszországban is kiemelt helyen áll az ünnepek sorában.

Június, Putyin gyermekek gyűrűjében aláírásokat osztogat.

Július, végre, itt a kép, amiért az egész naptár készült! Putyin meztelen felsőtestét megmutatva horgászik. Nevet, igazán nevet az elnök, őszintén, hívogatón, már mi is mennénk, kapnánk elő a botunkat, hiszen „gyerekkorunk óta mindannyian szeretjük az aktív pihenést és ez nem változott az évek múltával sem.”

Augusztus, a horgászat kicsit elnyúlt, az elnök csak most fogta ki az amúri zsákmányt, ehhez képest arról beszél, hogy bizony nagyon ritkán van alkalma horgászbottal a kezében kiülni a vízpartra. Érthetetlen bónusz: alul egy kis képen szigorúan felemeli mutatóujját Putyin, talán a többi horgászt figyelmezteti.

Szeptember, még mindig a kikapcsolódás, a harmadik elnöki ciklusa idején elvált Putyin – akinek két lánya mellett a pletykák szerint Alina Kabajeva olimpiai tornásznőtől is van gyermeke, sőt, állítólag egy másik kapcsolatból is van egy nagylánya, de ez mind csak duma – egy menyecskét ölelget, miközben arról beszél, mennyi sok jóság van az emberek szívében.

Ennyi szépség már sok

Aki rajong a politikusok naptáraiért, az itt, itt Snowdennel, Ciprasszal meg itt, megint másképp itt nézheti meg Putyint egészen más kontextusban. Utóbbiban az orosz elnök a Sivatag fehér napja című, szovjet polgárháborús, kváziwestern szovjet klasszikus jeleneteibe van beágyazva, erős szíriai áthallással. Van benne közép-ázsiai Obama, sírdogáló John Kerry, elásott Aszadot itató Putyin, és még kilenc felejthetetlen pillanat.

Október, ez már az év kemény időszaka, ideje tengerészsapkában, határozott, de mégis tiszta és őszinte tekintettel figyelmeztetni az ország körül ármánykodó ellent: „Katonailag senki sem kerekedhet Oroszország fölé! Hadseregünk modern, harcrakész, ahogy most mondani szokás, tisztelettudó, de rettenthetetlen. Szabadságunk megvédéséhez megvan az erőnk, akaratunk, férfias bátorságunk.”

November, elsőre nem volt világos, miért ez a bolgár juhászkutyát cirógató 2010-es kép került ide. Végülis, bunda kell novemberben is, de a valódi ok valószínűleg egyszerűen az, hogy a Putyin az ebet a bolgár kormányfőtől annak idején novemberben kapta.

Decemberre nem juthat más, mint tűzijátékban pompázó Kreml, előtérben az újévi beszédet mondó elnökkel. Vajon mit fog mondani 2016 végén?

Putyin nem kockáztat: „Drága barátaim! Közeleg az új esztendő. Ideje szép szavakkal szeretteinkhez fordulnunk. Mondjunk nekik köszönetet megértésükért, megbízhatóságukért, türelmükért és törődésükért. Kellemes ünnepeket!”

Rovatok